Westerse leiders willen 'terughoudendheid' rond kerncentrale Oekraïne
22 Aug 2022, 06:42
foto
Een Russische militair patrouilleert op het grondgebied van de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. (Foto: AFP)


De roep om militaire terughoudendheid rond de door Moskou bezette kerncentrale in Zaporizja in Oekraïne klonk luider toen westerse leiders beloofden hun steun aan Kiev te behouden in de oorlog tegen Rusland. In een telefoongesprek op zondag riepen de vier leiders ook op tot een "snel bezoek" aan de nucleaire site door onafhankelijke inspecteurs van het International Atomic Energy Agency (IAEA), zei de woordvoerder van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

Een opflakkering van de gevechten rond de door Rusland gecontroleerde kerncentrale, waarbij beide partijen elkaar de schuld geven van aanvallen, heeft het schrikbeeld van een ramp doen rijzen, erger dan in Tsjernobyl.

Moskou zei donderdag dat Kiev een "provocatie" aan het voorbereiden was op de locatie, waarbij Rusland "beschuldigd zou worden van het veroorzaken van een door de mens veroorzaakte ramp in de fabriek".

Vrijdag zei het Franse voorzitterschap dat de Russische president Vladimir Putin ermee heeft ingestemd dat IAEA-inspecteurs naar de kerncentrale kunnen reizen voor inspectie.

Tijdens hun gesprekken op zondag waren Scholz, de Amerikaanse president Joe Biden, de Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson het er ook over eens dat de steun aan Oekraïne in zijn verdediging tegen Russische agressie, zou worden volgehouden.

'Ernstig bezorgd'
De Russische verovering van Zaporizja heeft de vrees doen hernieuwen dat de grootste van de 15 kernreactoren van Oekraïne zou kunnen worden beschadigd, waardoor een noodsituatie op de schaal van Tsjernobyl in 1986 zou kunnen ontstaan.

'S Werelds ergste nucleaire ramp begon met het mislukken van een routinematige systeemtest en vond plaats ongeveer 110 km ten noorden van de hoofdstad Kiev, toen Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjet-Unie.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft eerder gezegd dat de gevolgen van een stralingsongeval in Zaporizja "zelfs rampzaliger kunnen zijn dan in Tsjernobyl, en in wezen hetzelfde als het gebruik van kernwapens door Rusland, maar zonder een nucleaire aanval".

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, zei vorige week dat hij "ernstig bezorgd" was over de situatie rond de faciliteit. Hij herhaalde zijn oproep tot demilitarisering van de fabriek.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May