Perisur geeft training in moeder en kindzorg in Witsanti
21 Aug 2022, 12:34
foto
Deelnemers aan de Perisur training in Witsanti bediscussiëren moeder en kindzorg.


Stichting Perisur heeft vrijdag een training over moeder en kindzorg gegeven aan de community van Witsanti in het district Para. 31 vrouwen en 2 mannen hebben geparticipeerd aan deze training. De training werd verzorgd in de trainingszaal van Stichting Witsanti Educatief Centrum.

Bestuursvoorzitter Manodj Hindori en de andere trainers van Perisur gaven het belang aan van voorlichting over moeder en kindzorg aan lokale gemeenschappen. In veel dorpen en afgelegen gebieden is er niet altijd een vaste arts, verloskundige of verpleegkundige aanwezig. Maar de vrouwen - én mannen - van de lokale gemeenschappen kunnen elkaar ondersteunen en van goede raad voorzien als het gaat over zwangerschappen, geboorte en zorg voor pasgeborenen.

De moeder- en babysterftecijfers van Suriname zijn nogal hoog vergeleken met landen in de regio. Vooral in achtergestelde gebieden met een beperkte zorgverlening zijn deze cijfers zorgwekkend. Met een betere voorlichting en bewustwording in de gemeenschappen kunnen de sterftecijfers worden teruggedrongen, stelt Hindori.

Een ander veel voorkomend verschijnsel in afgelegen gebieden van Suriname is tienerzwangerschap. Tienerzwangerschappen brengen veel risico’s met zich mee omdat de tienermoeder zelf lichamelijk, maar ook mentaal, nog niet volgroeid is. Zij loopt een grotere kans een te kleine baby met aan laag geboortegewicht of een te vroeg geboren baby te krijgen. Vanwege deze medische risico’s en complicaties belanden deze baby’s al gauw in het ziekenhuis, met alle ongemakken en kosten van dien. Tienermoeders moeten daarnaast geestelijk zelf nog volwassen worden. De volledige verantwoordelijkheid voor een pasgeborene zou voor hen een te zware belasting kunnen worden.

Zwangerschapszorg in Witsanti
De bewoners van Witsanti zijn voor hun medische zorg aangewezen op de RGD polikliniek van Zanderij. Hoewel deze poli niet eens zo ver is, gaven de zwangere vrouwen en jonge moeders van Witsanti aan toch wel een eigen vroedvrouw in hun dorp willen. Maar dat is niet zo eenvoudig te realiseren. Perisur gaf de aanwezigen voorlichting en tips mee hoe de vrouwen van Witsanti elkaar zelf kunnen ondersteunen en empoweren bij zwangerschap en geboorte.

Middels quizvragen zijn verschillende onderwerpen aan de orde gekomen. Zo is gesproken over het belang van goed communiceren, vooral met jongeren. Er waren eveneens vragen over veilige seksuele omgang en over anticonceptie. Ook het belang van borstvoeding en gezonde voeding voor de baby en de zwangere vrouw, alsook de zorg voor pasgeborenen zijn behandeld. Geweld tegen vrouwen en het gebruik van alcohol en drugs in Witsanti zijn eveneens aan de orde gekomen. Perisur gaf tevens uitleg over SamenZwanger, het nieuw zorgmodel waarbij zwangerschapszorg aan groepen van 8-12 vrouwen wordt aangeboden, Aan het eind van de training hebben de deelnemers de opgedane kennis middels rollenspellen uitgebeeld.

Na afloop waren de participanten tevreden over de open wijze waarop zij zich konden uiten over gevoelige onderwerpen. Brian Swedo, voorzitter van Stichting Witsanti, bedankte Perisur voor de training en voor het overdragen van deze kennis aan de vrouwen van het dorp. Hij vroeg om meer activiteiten van Perisur in Witsanti, omdat de behoefte aan ondersteuning van de vrouwen van het dorp groot is. Dit zal in een later stadium verder worden opgepakt.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May