Geen verschil tussen JTV en Oral Health Therapist
20 Aug 2022, 04:53
foto


De Vereniging van Jeugdtandverzorgers in Suriname (VJS) merkt dat er onduidelijkheid is komen te ontstaan in het proces; Overgang van Opleiding tot Jeugdtandverzorger naar Opleiding tot Oral Health Therapist (OHT). De VJS voelt zich daarom geroepen om meer duidelijkheid hierin te brengen.

Het behandelen van volwassenen door Jeugdtandverzorgers is in 2007 bij wet vastgelegd. De wens van VJS  was om ook een naamsverandering van het beroep te realiseren. De naam Oral Health Therapist is door Jeugdtandverzorgers gekozen. Jeugdtandverzorgers mogen al vanaf het begin dezelfde behandelingen uitvoeren die nu ook door OHTers uitgevoerd zullen worden. Er zal geen verandering komen in de bevoegdheden en taken. De nieuwe naam zal zeker de verwarring wegwerken, vanwege het woord 'JEUGD', terwijl ook volwassenen behandeld mogen worden.

De focus van de JTV zal op preventie blijven en voornamelijk bij de jeugd van 0 tot 18 jaar. Met de komst van Oral Health Therapisten zullen de kosten voor het zetten van beugels en vals gebit, kronen, bruggen, zenuwkanaal behandelingen of het uittrekken verstandskiezen, niet afnemen. Omdat men voor die behandelingen nog steeds naar de tandartsen moet gaan. De stichting JTV biedt reeds jaren door de inzet en inspanningen van Jeugdtandverzorgers ook reguliere basistandheelkundige zorg in Wanica, Saramacca, Coronie, Commewijne en Nickerie. Brokopondo, Para, Marowijne en Sipaliwini werden wel eens aangedaan door Jeugdtandverzorgers via missies in samenwerkingsverbanden.

De Jeugdtandverzorgers zullen met de vernieuwing van het onderwijs er vrijwillig voor kiezen om een kort inpassingsprogramma te volgen voor het verkrijgen van de graad Bachelor of Oral Health (BOH). De nieuwe afgestudeerden ( in totaal 4) die nu "Jeugdtandverzorger/Oral Health Therapist" op hun diploma hebben staan, mogen het inruilen voor een ander diploma waarop er alleen Oral Health Therapist zal staan.

Het bestuur van de VJS is blij met de toezegging van de minister dat m.b.t het staatsbesluit zij ook aangehoord zal worden en spreekt tevens de hoop uit dat bij besluitnemingen binnen de tandheelkundige zorg, haar adviezen en inzichten ook meegenomen worden.

Namens het VJS bestuur,
Waldo Bamoeje (voorzitter)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May