Tsang: Bissessur, Jessurun en De Haan moeten op non-actief
18 Aug 2022, 18:36
foto
Assembleelid Stephen Tsang vindt dat het Openbaar Ministerie het onderzoek moet doen naar perikelen bij de SLM.


Assembleelid Stephen Tsang (NDP) eist dat adviseur van de president, Prenobe Bissessur, in al zijn functies terstond op non-actief wordt gesteld. Ook president-commissaris van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Xaviera Jessurun en directeur Paul de Haan moeten op non-actief. Tsang zei in De Nationale Assemblee vanmiddag dat niet de zoveelste presidentiële commissie de perikelen bij SLM moet onderzoeken, maar de procureur-generaal.

Terwijl de SLM bijna failliet is, krijgt Bissessur van het SLM crisisteam 17.500 euro per maand, exclusief BTW. Hij heeft volgens documenten minimaal in één keer 126.000 euro ontvangen. "Het goud van Grassalco om SLM te redden, gaat letterlijk naar de zakken van mr Bissessur. Ik wil weten of hij daarnaast ook nog maandelijks een vergoeding van het crisisteam krijgt", merkte Tsang op.

Blijkbaar heeft Bissessur Legal BV reeds in januari 2022 een overeenkomst getekend met de SLM en is er vanaf februari 2022 werk verricht. Frappant is volgens Tsang dat Bissessur Legal BV pas op 10 december 2021 is opgericht. Slechts een maand voordat hij een overeenkomst heeft getekend met de SLM. "Nog Frappanter is, dat volgens de Orde van Advocaten in Nederland, de heer Bissessur pas op 25 februari 2022 is beëdigd als advocaat. Een maand nadat hij een overeenkomst heeft getekend met de SLM. Dat zijn keiharde feiten!", stelde het Assembleelid.

Er is volgens Tsang overduidelijk sprake van corruptie in vereniging uitgevoerd, want het kan niet dat de directeur en president-commissaris niet van op de hoogte zijn. "Is het waar, dat de directie en de RvC van SLM een overeenkomst hebben bedongen met de regering, dat ze niet aansprakelijk zijn voor het gevoerde beleid? Klopt het dat minister TCT heeft geweigerd hieraan mee te werken? Het zou betekenen voorbedachte rade en corruptie facilitering en ik eis duidelijkheid", vraagt Tsang.

Niet de president moet onderzoek doen, dit is de zoveelste inmenging, maar de procureur-generaal moet onderzoeken en optreden, benadrukte de volksvertegenwoordiger. Hij vindt dat Bissessur, Jessurun en De Haan ingesloten moeten worden hangende het onderzoek. Hij vraagt zich af of de zaak ook weer in de doofpot gaat als het geld wordt terugbetaald. "Voor veel minder zijn mensen gelijk opgesloten bij de cases van Hoefdraad, Van Trikt en Adhin. Hoe politiek selectief is de vervolging? Ik eis onmiddellijk een onafhankelijk strafrechtelijk onderzoek zonder aanzien des persoons en dat Bissessur, de Haan en Jessurun onmiddellijk op non actief komen".

Tsang eist een overzicht van de vele functies van Bissessur bij de overheid en parastatale bedrijven in de afgelopen twee jaren. "Ik eis dat we het Herstelplan van de SLM krijgen. Ten slotte eis ik dat de Wet Openbaarheid van Bestuur die de oppositie al bijna een jaar geleden heeft ingediend eindelijk op agenda komt", zei Tsang. Assembleevoorzitter Marinus Bee merkte op dat er ook een concept is van de regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May