VS: Piek in wapensmokkel naar Haïti en Caribische regio
18 Aug, 02:50
foto
Wapens die de Amerikaanse autoriteiten in beslag hebben genomen. De wapens die bestemd waren voor illegale export naar Haïti worden getoond tijdens een persconferentie in Miami, Florida, VS. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse autoriteiten hebben de afgelopen maanden een piek gezien in de wapensmokkel naar Haïti en het Caribisch gebied. De aankondiging van functionarissen woensdag volgt op verschillende bloedige uitbraken van bendegeweld in Haïti, waaronder vuurgevechten in het centrum van Port-au-Prince. Het komt op het moment dat landen als de Bahama's en Jamaica een toenemend aantal moorden met vuurwapens melden.

"We hebben niet alleen een duidelijke toename gezien in het aantal wapens, maar ook een serieuze toename van het kaliber en het type vuurwapens dat illegaal wordt verhandeld", zegt Anthony Salisbury, speciaal agent die verantwoordelijk is voor Homeland Security Investigations Miami. "We hebben onze inspanningen opgevoerd om de stroom van illegale wapens naar Haïti en het Caribisch gebied een halt toe te roepen", zei hij, geflankeerd door functionarissen van andere instanties, waaronder de kustwacht en douane- en grensbescherming.

Een tentoonstelling van in beslag genomen wapens die bestemd waren voor Haïti omvatte handpistolen en een reeks semi-automatische wapens, waarvan er één door functionarissen werd geïdentificeerd als een sluipschuttersgeweer.

Voor legale export van wapens uit de Verenigde Staten zijn doorgaans vergunningen van de Amerikaanse autoriteiten vereist. Haïti is nog steeds onderworpen aan een wapenembargo uit de jaren negentig, dat is gewijzigd om enkele uitzonderingen toe te staan ​​voor de export van wapens naar Haïtiaanse veiligheidstroepen.

Wapens worden in de Verenigde Staten vaak verkregen via strokopers, van wie sommigen zichzelf identificeren als de uiteindelijke eindgebruikers van de wapens, maar ze later illegaal exporteren.

Wapens die de Amerikaanse autoriteiten in beslag hebben genomen. De wapens die bestemd waren voor illegale export naar Haïti worden getoond tijdens een persconferentie in Miami, Florida, VS. (Foto: Reuters)

Een reeks recente wapensmokkelschandalen in Haïti, waaronder de ontdekking van wapens vorige maand in een zeecontainer die als kerkdonaties werd bestempeld, wakkerde woede aan over een gestage stroom wapens. Die inbeslagname volgde op een vicieuze territoriumoorlog in de kustplaats Cite Soleil in juli waarbij meer dan 471 mensen omkwamen, gewond raakten of vermist werden.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November