Amerikaanse deelstaten kampen met extreme droogte
17 Aug, 11:43
foto
Een voorheen gezonken boot staat rechtop met zijn achtersteven begraven in de modder langs de kustlijn van Lake Mead, nabij Boulder City, Nevada in de Verenigde Staten. (Foto: AP)


Voor het tweede jaar op rij zullen de Amerikaanse deelstaten Arizona en Nevada te maken krijgen met bezuinigingen op de hoeveelheid water die ze uit de Colorado-rivier kunnen putten, aangezien het westen van de Verenigde Staten extreme droogte doormaakt. De bezuinigingen die voor volgend jaar zijn gepland, zullen deelstaten dwingen cruciale beslissingen te nemen over waar ze de consumptie willen verminderen en of ze prioriteit moeten geven aan groeiende steden of landbouwgebieden.

Ze zullen ook staatsfunctionarissen onder hernieuwde druk zetten om plannen te maken voor een warmere, drogere toekomst en een groeiende bevolking. Mexico krijgt ook te maken met bezuinigingen.

"We nemen maatregelen om de 40 miljoen mensen te beschermen die voor hun leven en levensonderhoud afhankelijk zijn van de Colorado-rivier", zegt Camille Touton, Amerikaans commissaris van het Bureau of Reclamation.

De rivier zorgt voor water in zeven deelstaten en in Mexico en helpt een landbouwindustrie te voeden met een waarde van US$ 15 miljard per jaar. Steden en boerderijen wachten vol spanning op officiële schattingen van de toekomstige waterstanden van de rivier die de omvang en schaal van de bezuinigingen op hun watervoorziening zullen bepalen.

Dat is niet alles. Naast de al overeengekomen bezuinigingen, zei het Bureau of Reclamation dinsdag dat deelstaten een deadline hadden gemist om ten minste 15 procent meer bezuinigingen voor te stellen die nodig zijn om te voorkomen dat het waterpeil in de opslagreservoirs van de rivier nog verder daalt.

Ambtenaren hebben bijvoorbeeld voorspeld dat het waterpeil bij Lake Mead, het grootste kunstmatige reservoir van het land, verder zal dalen. Het meer is momenteel voor minder dan een kwart vol. "De deelstaten hebben gezamenlijk geen specifieke acties van voldoende omvang geïdentificeerd en aangenomen die het systeem zouden stabiliseren", zei Touton.

Nadat de landbouwsector vorig jaar de last had gelegd, zullen functionarissen in Arizona moeten beslissen of ze extra pijn willen verspreiden naar groeiende steden die afhankelijk zijn van de rivier. De bezuinigingen zullen naar verwachting geen tastbaar effect hebben op Nevada, dat al het meest agressieve natuurbehoudbeleid van de regio heeft geïmplementeerd, inclusief grasverboden en kortingsprogramma's.

Hoewel het Bureau of Reclamation "zeer gefocust is om dit tot volgend jaar door te komen", zullen eventuele bezuinigingen waarschijnlijk veel langer van kracht moeten zijn, zei hydroloog Kevin Wheeler van de Universiteit van Oxford. "Welke bijdrage de wetenschap levert, is dat het vrij duidelijk is dat deze verlagingen gewoon moeten blijven bestaan ​​tot de droogte is geëindigd of we beseffen dat ze erger moeten worden en dat de verlagingen dieper moeten worden", zei hij.

De bezuinigingen zijn gebaseerd op een plan dat de zeven deelstaten en Mexico in 2019 hebben ondertekend om het reservoirniveau te helpen handhaven. Volgens dat plan hangt de hoeveelheid water die aan deelstaten wordt toegewezen af ​​van de waterstanden bij Lake Mead.

Vorig jaar viel het meer zo laag dat de federale regering een allereerste watertekort in de regio kon verklaren, wat leidde tot verplichte bezuinigingen voor Arizona, Nevada en Mexico in 2022.

Ambtenaren verwachten dat de dalende waterstanden in het meer volgend jaar zullen leiden tot extra bezuinigingen in Nevada, Arizona en Mexico. Staten met hogere prioriteit waterrechten zullen naar verwachting geen bezuinigingen zien.

Reservoirniveaus dalen al jaren - en sneller dan experts voorspelden - als gevolg van 22 jaar droogte verergerd door klimaatverandering en overmatig gebruik van de rivier.

Verzengende temperaturen en minder smeltende sneeuw in de lente hebben ervoor gezorgd dat er minder water uit de Rocky Mountains stroomt, waar de rivier ontspringt voordat hij 2.334 km ten zuidwesten de Golf van Californië in slingert.

Er zijn dit jaar al buitengewone maatregelen genomen om het water in Lake Powell, het andere grote reservoir van de Colorado-rivier, dat stroomopwaarts van Lake Mead ligt en aan weerszijden van de grens tussen Arizona en Utah ligt, vast te houden. Water uit het meer stroomt door de Glen Canyon Dam, die genoeg elektriciteit produceert om jaarlijks tussen de 1 miljoen en 1,5 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Nadat de waterstanden bij Lake Powell een niveau hadden bereikt dat laag genoeg was om de productie van waterkracht te bedreigen, zeiden federale functionarissen dat ze nog meer dan 592 miljoen kubieke meter water zouden tegenhouden om ervoor te zorgen dat de dam nog steeds energie zou kunnen produceren . Dat water zou normaal gesproken naar Lake Mead stromen.

Door de verlagingen van dinsdag zal Arizona iets meer water verliezen dan dit jaar, toen 18 procent van zijn aanbod werd afgesneden. In 2023 zal het nog eens 3 procent verliezen, een totale vermindering van 21 procent ten opzichte van de oorspronkelijke toewijzing.

Mexico verliest 7 procent van de 1,9 miljard kubieke meter die het elk jaar uit de rivier ontvangt. Vorig jaar verloor het ongeveer 5 procent. Het water is een levensader voor noordelijke woestijnsteden, waaronder Tijuana en een grote landbouwindustrie in de Mexicali-vallei, net ten zuiden van de grens van de Californische keizerlijke vallei.

Nevada zal ook water verliezen - ongeveer 8 procent van zijn voorraad - maar de meeste inwoners zullen de effecten niet voelen omdat de deeostaat het grootste deel van het water dat binnenshuis wordt gebruikt, recyclet en niet de volledige toewijzing gebruikt. Vorig jaar verloor de deelstaat 7 procent.
Advertenties

Wednesday 30 November
Tuesday 29 November
Monday 28 November