Samenwerking moet dienstverlening Marwina Ziekenhuis verbeteren
17 Aug 2022, 07:28
foto
Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid


Surinaamse patiënten doen vaak de oversteek naar Frans-Guyana voor medische hulp. Een samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid en het Chog Hospital in Sint Laurent moet ervoor zorgen dat medische zorg voor Surinamers in hun eigen omgeving gegarandeerd is. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei dinsdag in De Nationale Assemblee dat een pilotproject wordt uitgevoerd. Surinaamse patiënten die hulp zochten aan de Franse zijde, worden met medewerking van de specialisten van Chog hospital in het Marwina ziekenhuis opgevangen.

“Dit tegen een vergoeding vanuit de Franse zijde om de zorg aan Surinamers te garanderen in eigen omgeving. Dit project loopt nog steeds”, zei Ramadhin. In de afgelopen periode zijn inzichten vergaard over hoe verdere opnames en klinische behandelingen van Surinamers daar verder op te zetten. Ook is het volgens de minister noodzakelijk dat er een samenwerking komt tussen RGD-klinieken van Albina en Wonoredjo en het Marwina Ziekenhuis. Dit vanwege het feit  dat geconstateerd is dat een aantal resources beschikbaar zijn, maar verspreid liggen tussen de eerste- en de tweedelijnszorg. “Met een goede planning en overlegstructuur tussen deze organisaties zijn wij er van overtuigd dat op korte termijn de dienstverlening naar de samenleving verbeterd kan worden”, stelde Ramadhin. Zeker de inzet van de ambulance voertuigen kan volgens de bewindsman op een veel betere manier georganiseerd worden.

Voor de verdere uitbouw en operationalisering van het ziekenhuis zal volgens planning eind september, een nulmeting plaatsvinden in het ziekenhuis, waarna gelijk gestart kan worden met het verder operationaliseren van onder andere met een SEH, apotheek, laboratorium, een röntgenafdeling, ambulancedienst en minimaal klinische opnames. Ramadhin gaf aan dat er binnenkort  een internist te werk gesteld zal zijn in het Marwina Ziekenhuis. Hiernaast zullen ook decentrale missies worden voorbereid bijvoorbeeld oogmissies en Jeugdtandverzorging.

Over het Streekziekenhuis Atjoni ziekenhuis zei Ramadhin dat voordat gestart kan worden met de formele operationalisering van het ziekenhuis er aan een aantal randvoorwaarden moet worden voldaan. Op dit moment is het ministerie bezig binnen de begroting raadsvoorstellen voor te bereiden, die ervoor moeten zorgen dat de lopende kosten en de bedragen die nog betaald moeten worden, afgehandeld worden. Onder andere de aannemer en de generator moeten nog betaald worden. Daarnaast moeten directe operationele kosten en enkele essentiële medewerkers aangetrokken worden voordat overgegaan kan worden tot verruiming dan wel operationalisering van het ziekenhuis.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May