Modi: India wil over 25 jaar een ontwikkelde natie zijn
15 Aug, 10:36
foto
De Indiase premier Narendra Modi ontmoet volkskunstenaars na het toespreken van de natie tijdens de vieringen van de Onafhankelijkheidsdag in het historische Rode Fort in Delhi, India. (Foto: Reuters)


India zal ernaar streven om binnen 25 jaar een ontwikkelde natie te worden met beleid ter ondersteuning van de binnenlandse productie op het gebied van macht, defensie en digitale technologie, zei premier Narendra Modi maandag in een nationale toespraak. Sprekend vanuit het 17e-eeuwse Rode Fort in Delhi terwijl India zijn 75e jaar van onafhankelijkheid van de Britse koloniale overheersing viert, spoorde Modi de jeugd aan om "groot te mikken" en hun beste jaren te geven voor de zaak van het land.

"We moeten India in de komende 25 jaar, in ons leven, veranderen in een ontwikkeld land", zei de 71-jarige Modi, gekleed in een tulband in de kleuren van de Indiase vlag, in zijn toespraak van 75 minuten in het Hindi. "Het is een grote resolutie en we moeten er met al onze kracht naartoe werken."

De Wereldbank categoriseert India momenteel als een economie met een lager middeninkomen - bedoeld voor landen met een bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking tussen US$ 1.086 en US$ 4.255. Hoge inkomenslanden, zoals de Verenigde Staten, hebben een inkomen per hoofd van US$ 13.205 of meer.

India is de op zes na grootste economie ter wereld en zal naar verwachting groeien met meer dan 7% in het huidige fiscale jaar dat eindigt in maart 2023 - de snelste onder de grote economieën.

Veel experts zeggen dat de Indiase economie tegen 2050 zou kunnen groeien om de op twee na grootste ter wereld te worden, na de Verenigde Staten en China, hoewel het inkomen per hoofd van de bevolking, momenteel rond de 2.100 dollar, laag kan blijven in vergelijking met veel andere landen. Met ongeveer 1,4 miljard inwoners zal India volgend jaar naar verwachting China voorbijstreven als het meest bevolkte land ter wereld.

Landen als de Verenigde Staten zien India nu al als een toekomstige uitdager van China's dominante invloed in Azië en daarbuiten. De Amerikaanse president Joe Biden feliciteerde India zondag met zijn nationale feestdag en zei dat de Verenigde Staten en India "onmisbare partners" zijn die zullen blijven samenwerken om de wereldwijde uitdagingen in de komende jaren aan te pakken.

India's buurland Pakistan, dat deel uitmaakte van Brits-Indië en tegelijkertijd onafhankelijk werd, vierde zondag zijn onafhankelijkheidsdag.

Advertenties