Het verhaal van India, 75 jaar in de maak (2)
14 Aug 2022, 02:52
foto
Een luchtfoto toont de verwoesting in de stad Anjar, India, zo'n 50 km ten oosten van Bhuj, dinsdag 30 januari 2001. De aardbeving met een kracht van 7,9 in de staat Gujarat kostte meer dan 20.000 mensen het leven. (Foto's: AP)


"Om klokslag middernacht", zei de eerste premier van India, Jawaharlal Nehru, "wanneer de wereld slaapt, zal India ontwaken tot leven en vrijheid." De historische toespraak net voor middernacht op 15 augustus 1947 maakte de hoop van miljoenen werkelijkheid. India was een vrij, onafhankelijk land. De Britse koloniale geschiedenis was verleden tijd. Een nieuwe toekomst lonkte.

Vijfenzeventig jaar later is India een enorm veranderd land. Het verhaal wordt verteld door tumult, ontmoedigende hindernissen, pittige triomfen en verschrikkelijke tragedies.

Dit is het verhaal van India. (Vandaag het slotstuk)

De periode 2000-heden
Het nieuwe millennium begon met een grimmige noot: een enorme aardbeving in de deelstaat Gujarat kostte meer dan 20.000 mensen het leven.

Een jaar later, in 2002, braken anti-islamitische rellen uit, waarbij minstens 1.000 mensen omkwamen. In 2004 kwamen meer dan 10.000 Indiërs om door een enorme tsunami, veroorzaakt door een enorme onderzeese aardbeving in de Indische Oceaan.

India tekende in 2008 een nucleair akkoord met de Verenigde Staten. In datzelfde jaar voerde de Pakistaanse militante groepering Lashkar-e-Taiba een reeks aanslagen uit in Mumbai, waarbij 166 mensen omkwamen.

De jaren 2010 markeerden een belangrijke verandering in de Indiase politiek en het publieke discours.

In 2012 waren er in het land wijdverbreide protesten na de groepsverkrachting en moord op een 22-jarige vrouw in een bus in New Delhi. De protesten leidden tot strengere wetten tegen verkrachting.

Demonstranten beschermen zichzelf terwijl de politie hen met stokken slaat tijdens een gewelddadige demonstratie in de buurt van de India Gate tegen een groepsverkrachting en brute mishandeling van een 23-jarige student in een bus in New Delhi, India, 23 december 2012. De aanval leidde tot wijdverbreide protesten in het hele land, wat leidde tot strengere wetten tegen verkrachting. (Foto: AP)

Twee jaar later behaalde premier Narendra Modi een verpletterende overwinning bij de algemene verkiezingen. Modi herhaalde de prestatie in 2019, en zijn heerschappij werd sindsdien gekenmerkt door toegenomen religieuze polarisatie en controversiële beslissingen zoals het afschaffen van de semi-autonomie van Kashmir.

India stuwde opnieuw in landelijke protesten in 2020 en 2021 tegen een religieus gedreven burgerschapswet en controversiële landbouwhervormingen. Ze vielen samen met een van de grootste uitdagingen van het land: een tsunami van gevallen van het coronavirus.

Een man rent om te ontsnappen aan de hitte van meerdere brandstapels van COVID-19-slachtoffers in een crematorium aan de rand van New Delhi, India, donderdag 29 april 2021. (Foto: AP)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May