Andere tijden, andere mahatma's
12 Aug, 22:20
foto


Toen M.K. Gandhi werd verheven tot Mahatma, vertegenwoordigde hij de wil van de massa in India. Na zijn onafhankelijkheid heeft India steeds sterke leiders gekend en is het ook 'de grootste democratie' van de wereld. Verschillende deelstaten met elk een eigen subcultuur en vaak ook -taal, kiezen om de vijf jaar, hun statelijke volksvertegenwoordiging en daaruit, regeerders.

De Chief Minister (CM) van de deelstaat die aan het hoofd staat van de wetgevende assemblee, is vaak een populaire persoon met de meeste  stemmen in zijn of haar kiesdistrict. Niet alle politieke partijen die op statelijke niveau deelnemen aan verkiezingen, kunnen meedoen aan de nationale verkiezingen, daarvoor zijn in de Indiase Grondwet criteria opgesomd en ook de positie van de regering van de deelstaat in relatie tot de centrale regering is duidelijk gedefinieerd.

De deelstaat Uttar Pradesh is de grootste van India, geografisch meet het een oppervlakte van Frankrijk, Groot Brittannië en Duitsland bij elkaar opgeteld en telt het meer dan 204 miljoen inwoners. De verkiezingen in de deelstaat Uttar Pradesh (U.P.) vinden meestal ergens twee jaar vóór de nationale verkiezingen plaats en bijzonder is dat de uitslag van deze verkiezingen een toekomstige spiegel is voor de (aankomende) nationale verkiezingen.

De Bharatiya Janata Party (BJP) heeft met kandidaat Yogi Adityanath, verkiezingen in deze deelstaat, in 2022 gewonnen. Yogi was de zittende chief minister van U.P., en ook religieus leider zijnde mahant van de gorakhmath (een leer binnen het Shaivisme).

Lucknow is het bestuurscentrum van U.P. en met een rijke geschiedenis van de Mongoolse bezetting van India van de 14- 17e eeuw, begon ook in Lucknow, de Indiase rebellie tegen het Brits kolonialisme in 1857 en welke uitgroeide tot onafhankelijkheidsstrijd.

De Yogi-Modi combinatie is groots gedragen in Uttar Pradesh tijdens de verkiezingen laatstelijk in U.P. Zodanig wordt rekening gehouden met Yogi als volgende premier van India wanneer in 2024, India weer naar de stembus gaat.                                                              

Lucknow was ook een knooppunt van de reis van vele Brits Indische contractarbeiders die veelal uit U.P. kwamen. Deze stad is historisch, een dynamische getuige van bestuurlijke verandering. Na zijn verkiezing tot CM in 2017, heeft Yogi's leiderschap enkele drastische stappen ondernomen zoals het verbieden van slachthuizen en slagerijen die rundvlees verkochten, de 'anti-Romeo' squad' ter bestrijding van misdragingen jegens vrouwen in U.P., maar ook het kwijtschelden van de leningen die met name boeren die suikerriet verbouwen, verbeteren van de werkgelegenheid en het organiseren van de vakbonden van arbeiders.

Het 'love jihad' beleid van Yogi, welke erop gericht is om gedwongen bekering door huwelijk tot een ander geloof tegen te gaan, is soms controversieel genoemd. De landbouwhervormingen en modernisering van communicatie van het bestuur met de landbouwers door het Yogi leiderschap, hebben 'ease of doing bussiness' in deze sector gebracht. De wekelijkse 'janta darbar', waar het volk rechtstreeks zijn problemen kan voorleggen aan de Chief Minister, heeft het leiderschap dichterbij het volk gebracht.
                                            
In 2021 sprak Yogi publiekelijk over de aankomende verkiezingen die intussen in maart 2022 zijn gehouden en voorspelde hij een winst van meer dan 300 zetels voor de BJP in U.P.. Het werden 312 zetels van de 403 en daarmee werd Yogi voor de tweede maal Chief Minister. In elk geval staat vast ( empirisch) dat de BJP de nationale verkiezingen van India in 2024 weer wint.

Yogi Adityanath met gewezen ambassadeur van Suriname in India, Aashna Kanhai.

De religieuze context van Yogi Adityanath, als uitgesproken hindoe, heeft kennelijk geen sta in de weg betekend voor de kiezer in U.P. Zonder uit te wijden over de demografische verdeling van met name religiën in India, ben ik benieuwd of India 'ready' is voor een ascetische leider, met een vast besloten hindoe uitgangspunt als karam yogi, die overigens begrepen wordt door vele niet-hindoes in een deelstaat waar de gemiddelde inwoner migrant werker is in de grotere steden van India.

In aanloop naar de herdenking van 75 jaar onafhankelijkheid, ben ook ik een beetje aangestoken door de ' Azadi ka amrit mahotsav' (feest van het nectar van onafhankelijkheid), het thema van de viering dit jaar en deel ik met u mijn gedachten die overigens vorm kregen toen ik vorig jaar een prettig gesprek mocht voeren met Yogi Adityanath, een Mahatma van India.

Aashna Kanhai
Advertenties