Minister Somohardjo legt kransen in Nickerie en Mariënburg
10 Aug 2022, 02:23
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken legt namens de regering een krans bij het Monument van de Javaanse Immigratie in Nickerie. (Foto: Biza)


De regering heeft dinsdag voor het eerst een krans gelegd bij het monument van de Javaanse immigratie in Nickerie. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, was als regeringsvertegenwoordiger in het rijstdistrict voor de herdenking van de festiviteiten rond de viering van 132 jaar Javaanse immigratie.

Bij de kranslegging memoreerde Somohardjo het feit dat 132 jaar geleden zijn voorouders onder valse voorwendsels op een boot zijn gestapt met de belofte voor een beter bestaan. “Zij hebben have en goed achtergelaten en woeste zeestormen getrotseerd om aan een mooie toekomst te werken voor hun nageslacht,” stipt de bewindsman.

Anno 2022 zit het Javaanse nageslacht, volgens Somohardjo ook in een boot. “En die boot heet Suriname en als wij niet zoals onze voorouders dat met elkaar deden, zal de boot Suriname.” Somohardjo riep zijn generatie op om de saamhorigheid onder elkaar te vergroten, zodat de Jawa een solide een betrouwbare groep wordt, waarop onze mede Surinamers kunnen rekenen.  “Want een land is zo sterk als haar zwakste schakel en wij als Jawa moeten ervoor zorgen dat we weer die sterke schakel worden net zoals de generaties voor ons die waren.”

Na de kranslegging in Nickerie reed minister Somohardjo naar Mariënburg om daar de jaarlijkse kranslegging van Pertjajah Luhur bij te wonen. De opkomst is volgens hem een bevestiging dat de Surinamers van Javaanse komaf, hun waarde beginnen te erkennen en herkennen. “Hierdoor weten we als Jawa van waar we komen en waar we naartoe willen gaan met de erkenning van de eigen waarde voor de totstandkoming van een welvarend Suriname. Immers, die Jawa staat ook een voorwaarde voor nationale ontwikkeling.”

Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October