Neergang inzaai rijstsector zichtbaarder
03 Aug 2022, 05:34
foto
Assembleelid Remie Tarnadi (NDP)


(Ingezonden)

De afgelopen week deed het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) middels een persbericht uit de doeken dat de inzaai van padie voor het huidige seizoen op 23.269 hectare staat en dat dit cijfer nog omhoog kan gaan daar er nog ingezaaid wordt.

Het valt op dat sinds het aantreden van deze regering de rijstsector in een neerwaartse spiraal is terecht gekomen. De inzaai van het huidige seizoen liep van 1 juni tot en met 15 juli 2022. Wat opmerkelijk is in het persbericht van LVV is dat het ministerie aangeeft dat er boeren zijn die nog aan het inzaaien zijn. Dit zou in principe niet mogen geschieden daar er buiten de inzaai kalender nog ingezaaid zou mogen worden, dit vanwege het feit dat enerzijds de waterbeheersing in de verschillende gebieden in gevaar wordt gebracht en anderzijds de boeren die laat hebben ingezaaid vaak in de regentijd moeten oogsten met alle gevolgen van dien voor zowel de oogst als het kapotrijden van de klei wegen. Het ministerie zou juist ervoor moeten zorgen dat er middels goede afspraken geen inzaai plaatsvindt buiten de vastgestelde inzaai kalender.

De uiteindelijke inzaaicijfers voor het huidige seizoen zal niet boven de 26.000 hectare eindigen. Dit geeft aan dat sinds de afgelopen 2 jaren de inzaai een neerwaartse trend vertoont. In onderstaand tabel zijn de inzaai cijfers van de afgelopen jaren te zien:


Indien de inzaai voor dit seizoen en komend seizoen elk rond de 26.000 hectare eindigt, dan mogen we ervan uitgaan dat de uiteindelijke inzaai voor het jaar 2022 op 54.000 hectaren kan uitkomen. Een verdere neergang van de inzaai dus.

De steeds maar stijgende prijzen van onder andere chemicaliën, kunstmest en benzine enerzijds en de lage opkoopprijs voor padie en het vinden van afzetmarkten anderzijds, lijken bij deze Regering aan dovemansoren gezegd te worden. Men is ziende blind om de problemen binnen de rijstsector onder tafels en stoelen te schuiven.

De meest brandende vragen die thans om antwoord schreeuwen kunnen we als volgt neerpennen:
- Wat zal de prijs zijn bij de komende oogst voor een baal natte padie?
- Wat gebeurt er bij ADRON?
- Wat is het zaaizaad beleid van de regering?
- Wat gebeurt er bij Prins Bernardpolder?
- Wat heeft het Rijst platform tot heden kunnen bereiken?
- Hoe zal men de boeren tegemoet komen om de kostprijs voor de inzaai naar beneden te stellen?

We hopen dat de regering daden bij het woord voegt en met duurzame oplossingen komt om de rijstsector weer tot volle wasdom te brengen.

Remie Tarnadi
Lid van De Nationale Assemblee
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May