Zonne-energiecentrale Coronie moet ontwikkeling stimuleren
31 Jul 2022, 00:58
foto
De 300 kiloWattpiek (kWp) zonne-energiecentrale te Soemboredjo in het district Coronie is zaterdag ceremonieel in gebruik genomen. (Foto: EBS)


President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben zaterdag de zonne-energiecentrale in Coronie in gebruik genomen. Dit is landelijk de derde centrale die opgezet is met een leningsovereenkomst tussen de Caribbean Development Bank (CDB) en het ministerie van Financiën & Planning. Deze zonne-energiecentrale bestaat uit 920 stuks zonnepanelen, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 300 kiloWatt (kW) en een batterijcapaciteit van 250 kilowattuur (kWh).

Met de ingebruikname van deze centrale is het tweede CDB deelproject afgerond en zal ongeveer 9% van  de huishoudens van Coronie worden voorzien van elektriciteit afkomstig uit zonne-energie. Dit hybride systeem produceert rond de 1300kWh en draagt bij aan het reduceren van het brandstofverbruik in de centrale te Coronie, alsook de vermindering van uitstoot van CO2.


President Santokhi zei bij de ceremoniële ingebruikname dat Coronie veelzijdig is en er moet samen eraan werken, om dit district, weer die plaats, van weleer te geven. "Ik ben vandaag hier, voor een duurzaam project, de ingebruikname van het zonne-energieproject. Een duurzaam project welk het oude systeem van lawaai makende generatoren, die diesel verbruiken en rook uitstoten, moet gaan vervangen", zei Santokhi. De regering wil door het zonne-energieproject de ontwikkeling van Coronie stimuleren. Hij bedankte de Chinese ambassadeur voor de steun die is ondervonden bij de uitvoering van dit project. "Ook een woord van dank, aan de N.V. EBS, die terug gegeven hebben aan de Staat, namelijk US$ 250.000, die zij als eigen bijdrage heeft ingezet in dit project".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May