Havana kondigt black-outs aan, annuleert carnaval
30 Jul 2022, 12:37
De Cubaanse hoofdstad Havana begint in augustus met stroomonderbrekingen. Het heeft carnaval afgelast en neemt andere maatregelen naarmate de energiecrisis in het land verergert. De hoofdstad, de thuisbasis van een vijfde van de bevolking van 11,2 miljoen inwoners en het centrum van economische activiteit in Cuba, was gespaard gebleven van de dagelijkse stroomuitval van vier of meer uren die de rest van het eiland al maanden heeft doorstaan.

Black-outs hebben deze zomer tot een paar kleine lokale protesten geleid. Een jaar geleden in juli zorgde het voor een dag van ongekende onrust in het hele land toen de ontevredenheid overkookte.

Voorlopig betekent een schema van stroomonderbrekingen dat in elk van de zes gemeenten van Havana de stroom elke drie dagen uitvalt tijdens de piekuren van de middag. Dat meldt het lokale dagblad van de Communistische Partij, Tribuna de la Habana, na een bijeenkomst van lokale autoriteiten.

De black-outs weerspiegelen een zich verdiepende economische crisis die begon met harde nieuwe Amerikaanse sancties op het eiland in 2019 en verergerde met de pandemie die het toerisme deed verdwijnen, en vervolgens de Russische invasie in Oekraïne.

Stijgende prijzen voor voedsel, brandstof en scheepvaart hebben importafhankelijkheid en kwetsbaarheden blootgelegd, zoals een vervallen infrastructuur. De economie van het land daalde in 2020 met 10,9% en herstelde vorig jaar slechts 1,3%.

Cubanen hebben meer dan twee jaar van voedsel- en medicijntekorten, lange rijen om schaarse goederen te kopen, hoge prijzen en transportproblemen doorstaan. De stroomstoringen hebben de frustratie alleen maar vergroot, wat heeft geleid tot een uittocht van meer dan 150.000 Cubanen sinds oktober naar de Verenigde Staten en veel meer die hun heil elders zoeken.

"Dit is het moment om solidariteit te tonen en bij te dragen zodat de rest van Cuba minder lijdt onder de ongewenste black-outs", citeerde Tribuna de leider van de Communistische Partij van Havana, Luis Antonio Torres.

Torres en anderen benadrukten op de bijeenkomst dat ze solidair handelden met mede-Cubanen en dat niet uit noodzaak. Ze kondigden andere maatregelen aan, zoals massale vakanties om staatsbedrijven te sluiten, thuiswerken en een verlaging van 20% in de energietoewijzing voor particuliere bedrijven met hoog verbruik. Het afgelaste carnaval zou volgende maand plaatsvinden.

Jorge Pinon, directeur van de Universiteit van Texas in het Austin's Latin America and Caribbean Energy and Environment Program, zei dat hij een andere beoordeling bood dan Torres. Hij zei dat het hele elektriciteitsnet bijna instortte na recente branden in twee van de 20 al verouderde centrales, terwijl andere constant kapot gingen. "Als je de apparatuur voorbij zijn kapitaalonderhoudsschema laat draaien, valt het in een neerwaartse spiraal zonder kortetermijnoplossing", vertelde hij aan Reuters.

"De aangekondigde geplande black-outs zijn niet uit solidariteit, maar eerder een noodzaak om een ​​mogelijke totale ineenstorting van het systeem te voorkomen", zei Pinon.





Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May