ASFA: Agenda Organic onduidelijk; geen importeurs faciliteren
27 Jul 2022, 22:51
foto


Het bestuur van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) zegt dat vanaf de aanvang van de protestacties op 18 juli het geheel gade geslagen en op diverse momenten teruggekoppeld is met zijn leden. Het is heel moeilijk voor de ASFA een hard standpunt in te nemen, aangezien de agenda van de organisatoren - Organic Movement - tot op heden onduidelijk is.

"Desondanks willen wij begrip tonen voor de geïnitieerde acties van de demonstranten, omdat onze lidbedrijven ook te kampen hebben met de dagelijkse ontberingen in ons geliefd Suriname", zegt de ASFA in een persbericht. De organisatie pleit nog steeds voor het verhogen van de productiecapaciteit en het creëren van een "level playing field" voor de lokale productiesector, als zodanig het creëren van duurzame arbeidsplaatsen.

Als maatschappelijke organisatie heeft de ASFA sinds haar oprichting gepleit voor het accommoderen van de lokale productiesector. Het is noodzakelijk dat de samenleving een goed inkomen heeft om onder andere de schokken van crises op te kunnen vangen. De organisatie is betrokken bij vraagstukken rond de lokale productie en maakt zich enorm zorgen om de perceptie van investeerders uit binnen- en buitenland, die Suriname zien als land met enorme investeringsmogelijkheden.

De ASFA is er verbaasd over dat er een spoed topoverleg is geweest, in verband met de koersontwikkeling en er daar besluiten zijn genomen, waarvan twee de aandacht van de organisatie hebben getrokken t.w.:
● Retentie beschikking 35% voor goudexporteurs zal worden getekend per 27 juli
● Daaropvolgend er een informeel overleg met banken zal worden gevoerd over retentie van de 35% te bestemmen aan importeurs.

"Indien het bovenstaande op waarheid berust en dit daadwerkelijk zal worden doorgevoerd, zal de ASFA haar noodkreet namens haar leden moeten doen, omdat het geenszins de bedoeling kan zijn dat wederom de importeurs gefaciliteerd worden en wel met retentiedollars, terwijl de lokale productiesector ten onder lijkt te gaan." De ASFA blijft pleiten voor het faciliteren van de lokale productiesector, het een en ander middels ontwikkelingsfinanciering, zoals aangegeven in het herstelplan, welke vooralsnog uitblijft.

De ASFA dringt erop aan dat partijen in dialoog geraken, zodat de rust wederkeert. Potentiële investeerders zullen zich tien keer bedenken alvorens zich te vestigen in een land waar zich maatschappelijke onrust voltrekt. De ASFA maakt zich, als maatschappelijke organisatie met duurzame ontwikkelingen in haar banieren, ernstig zorgen om de effecten van voornoemde onrust en roept wederom tot dialoog van partijen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May