Reçu-fraudezaak: SRD 59.3 miljoen uit staatskas overgemaakt
28 Jul 2022, 00:00
foto
Mosa Rother wordt opgespoord door justitie.


In de reçu-fraudezaak blijkt dat de afgelopen zes maanden SRD 59.318.515 met vervalste betaalopdrachten en reçu's, vervaardigd door derden, is aangeboden aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De gelden zijn gestort op de rekening van Robert Koendjbiharie (totaal SRD 40.9 miljoen) en Mosa Rother (18.3 miljoen). Vier personen zijn in verzekering gesteld, terwijl een van de hoofdrolspelers, Rother, voortvluchtig is. Ook Koendjbiharie wordt opgespoord. Naast het justitieel onderzoek, is er ook een intern onderzoek uitgevoerd op het ministerie van Financiën & Planning, door registeraccountant, René Abrahams.

Danielle Kom, hoofd van de Comptabele afdeling van Financiën en Planning, heeft Rother bezwaard, die als bode werkzaam was op haar afdeling. Starnieuws verneemt dat ze bij het verhoor heeft aangegeven dat ze op verzoek van Rother heeft gehandeld. Zij ontkent betaalopdrachten te hebben vervalst, maar er zijn aanwijzingen dat zij een hoofdrol in deze zaak vervult. Naast Kom, zijn ook ingesloten haar jongere zus Megeza en broer Mervelino. Ook Sergio 'Taffa' Cruden, die auto's heeft verzekerd voor Mosa, zit vast in deze zaak. Pogingen om de verdachten vrij te krijgen, zijn mislukt. Er is contactbeperking tussen de verdachten en hun advocaten.
 
Deze betalingen zijn met vervalste documenten uitgevoerd.

Uit het onderzoek dat Financiën heeft laten verrichten blijkt dat buiten de structuren van het ministerie om, betaalopdrachten en reçu's zijn vervalst. Het moest lijken als het ware dat de documenten afkomstig zijn van het ministerie. Er zal ook onderzoek worden verricht op betalingen die zijn gedaan in 2021. De administratie op het ministerie vertoont al jarenlang tekortkomingen. Er worden maatregelen getroffen voor versterking van de interne beheersorganisatie op Financiën.

De conclusie van het vooronderzoek is dat de oneigenlijke betaalopdrachten met vervalste handtekeningen niet door daartoe bevoegde kanalen van het ministerie zijn verstrekt ter uitbetaling. Bij het aantreden van minister Armand Achaibersing is een zeer zwakke administratie aangetroffen. Er zijn stappen ondernomen voor verbetering, maar deze hebben niet geleid tot tijdig ontdekken van malversaties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May