VS-defensiechef naar Brazilië met oproep legers
26 Jul 2022, 08:42
foto
De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin wordt begroet bij de landing in Brasilia Hij zal een regionale defensiebijeenkomst in Brazilië bijwonen. (Foto: Reuters)


De minister van Defensie van de Amerikaanse president Joe Biden, Lloyd Austin, zal naar verwachting militairen oproepen om de democratie te respecteren tijdens een Amerikaanse defensiebijeenkomst deze week in Brazilië, zei een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris. Die verwachte opmerkingen - hoewel niet specifiek gericht op Brazilië - zullen daar waarschijnlijk de aandacht trekken in de aanloop naar de verkiezingen van 2 oktober, waar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zijn herverkiezingsbod op zondag formeel lanceerde door te zeggen dat "het leger aan onze kant staat".

De rechtse populist heeft publiekelijk de geldigheid van het Braziliaanse kiesstelsel in twijfel getrokken, en volgens sommige peilingen staat hij bijna 20 procentpunten lager dan de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva van de Arbeiderspartij.

Austin, een gepensioneerde generaal van het leger, zal dinsdag en woensdag de tweejaarlijkse conferentie van de ministers van Defensie toespreken en bilaterale gesprekken voeren met regionale delegaties.

"Voor de hele zaal zal hij een zeer sterke en duidelijke boodschap brengen over de noodzaak voor militairen om democratieën te respecteren", zei een hoge Amerikaanse defensiefunctionaris op voorwaarde van anonimiteit. De functionaris weigerde echter "vooruit te lopen" op wat Austin zou kunnen zeggen tegen zijn Braziliaanse collega's.

Bolsonaro, een voormalige legerkapitein, vertelde diplomaten eerder deze maand dat het Braziliaanse leger moet worden ingeschakeld om de transparantie bij de verkiezingen van 2 oktober te waarborgen. Hij heeft de verkiezingsautoriteiten aangespoord om een ​​parallelle telling van stemmen te accepteren die door de strijdkrachten moet worden uitgevoerd. Dat hebben ze uitgesloten.

De manoeuvres hebben de Braziliaanse toeschouwers in Washington, ook in het Congres, zenuwachtig gemaakt.

"Austin moet gewoon duidelijk maken dat het leger zich buiten de verkiezingen moet houden en alle geschillen over de verkiezingen met constitutionele middelen moeten laten oplossen", zei het Amerikaanse congreslid Tom Malinowski, een democraat en lid van de commissie Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden, tegen Reuters. "En hij moet zijn collega's eraan herinneren dat de Amerikaanse wet onze samenwerking beperkt met buitenlandse militairen die deelnemen aan alles wat op een staatsgreep lijkt."

Militaire leiders hebben herhaaldelijk gezegd dat de Braziliaanse strijdkrachten elk resultaat van de verkiezingen zullen respecteren.

Sommige militaire functionarissen hebben echter de krantenkoppen gehaald door de opmerkingen van Bolsonaro over mogelijke zwakke punten in het Braziliaanse stemsysteem te herhalen.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April