Column: Tijd voor schaakmat!
26 Jul 2022, 00:59
foto
Meedoen met de acties van Organic Movement is de openingsset van NDP-voorzitter Desi Bouterse.


Vanaf het aantreden van de regering zijn er grote fouten gemaakt die zich nog steeds wreken. Als benoemingen van een batterij aan family, friends en sponsors niet teruggedraaid worden, zal de rust in het land niet terugkeren. Er zijn mensen opgestaan, die issues verwoorden die niet te verteren zijn. Zelfs al zouden in de voorlinie personen zijn, die een dubbele agenda zouden hebben, maar de eisen die gesteld worden, zijn voor velen legitiem. En daar gaat het nu om. Het volk houdt Chan aan zijn woord. Wat je beloofd hebt om vader des vaderlands te worden, dat moet je waarmaken. Alleen dan kan het geschonden vertrouwen worden hersteld.

Democratie houdt in dat er geluisterd moet worden naar de roep uit de samenleving. Er worden 51 volksvertegenwoordigers gekozen die de soevereine wil van het volk tot uitdrukking horen te brengen, maar dit is meer theorie dan praktijk. Eenmaal gekozen, behartigt het overgrote deel van de coalitie de belangen van zichzelf, de partij en de regering. Een scherpe controlerende taak, wordt vaak verzaakt. Er ligt zelfs een ontwerpwet klaar om Assembleeleden die niet in het gareel lopen, te royeren en hun zetel af te pakken. Moe van de poppenkast in 's lands vergaderzaal, zijn mensen opgestaan om de regeerders ter verantwoording te roepen om te doen wat er is beloofd.

De protestdemonstraties die de tweede week zijn ingegaan, hebben een andere wending gekregen. De politieke partijen: DOE, A20, HVB, NDP, PALU, BEP en twee volksvertegenwoordigers van de NPS, doen mee met de acties. Edward Belfort, dissident in de ABOP, is vanaf dag 1 van de partij. De zorgsector is prominent aanwezig tijdens de protestmanifestatie. In de zorg is er veel mis. Met pampers en blikvoeding zal het probleem dat baby's het leven kost, niet worden opgelost. Politiek bedrijven en de zaak bagatelliseren, terwijl code zwart geldt voor de NICU, is verfoeilijk!

De openingsset op het schaakbord van NDP-voorzitter Desi Bouterse, is echt niet zo spectaculair. Hij heeft een open goal gekregen zonder keeper. De vervolgmoves tellen, want het spel is pas gewonnen als de koning van de tegenpartij schaakmat wordt gezet en met zijn rug tegen de muur, niets anders kan doen dan zich overgeven. En zo gemakkelijk zal de sheriff zich niet gewonnen geven, nu hij het leger aan zijn zijde heeft. Hoewel mensen snel vergeten in Suriname, is twee jaar te kort om tien jaar paars uit het geheugen te wissen. Het populistische beleid dat gevoerd werd, maakt dat de patiënt geopereerd moet worden met gebrekkige middelen. Politici moeten een toontje lager zingen, want zij zijn de grootste oorzaak van de ellende waar het volk voor boet.

Chan en Bravo doen er goed aan om a la NPS - die echt niet uit de coalitie zal stappen - begrip te tonen voor de roep van het volk. Het voortouw is niet genomen door de gevestigde vakbeweging, het bedrijfsleven en de politieke partijen, maar door personen die actief zijn op social media. Het volk heeft nauwelijks geloof in politici, vandaar dat persoonlijk de grieven worden uitgeschreeuwd in de felle zon. Mensen hebben het erg moeilijk en de regering dient daar verlichting in te brengen. Er moet zo snel mogelijk - liefst vandaag nog - om de tafel gezeten worden, nadat zwart op wit voldaan is aan de voorwaarde om drie eisen alvast in te willigen. De tegenzet op het schaakbord moet ervoor zorgen dat de paarse schaker geen zuurstof krijgt om op te rukken op het slagveld. Het wordt de hoogste tijd voor schaakmat!

Nita Ramcharan
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June