Boot met Haïtiaanse migranten kapseist, minstens 17 doden
25 Jul 2022, 06:41
foto
Overlevenden van een gekapseisde migrantenboot zitten op het gekantelde schip voor de kust van het eiland New Providence, Bahama's. (Foto via Reuters)


Zeventien mensen zijn overleden nadat een boot met tientallen Haïtiaanse migranten is gekapseisd voor de kust van de Bahama's, zeiden de autoriteiten zondag. Steeds meer Haïtianen proberen de Verenigde Staten te bereiken om bendegeweld en armoede thuis, te ontvluchten.

Reddingsteams hebben de lichamen van 17 mensen geborgen, waaronder een baby. De Bahamaanse premier Philip Davis, vertelde op een persconferentie dat 25 mensen werden gered. Hij zei dat de autoriteiten denken dat ze op een speedboot zaten die op weg was naar Miami. "Er wordt aangenomen dat het schip kapseisde in ruwe zee", zei hij.

Er waren mogelijk tot 60 mensen aan boord en er worden vermoedelijk meer mensen vermist, zei politiecommissaris Clayton Fernander.

De Bahamaanse autoriteiten zeiden dat twee mensen zijn aangehouden, beiden afkomstig uit de Bahama's, vanwege de vermoedelijke mensensmokkel. Alle opvarenden die levend of dood werden teruggevonden of nog vermist werden, waren vermoedelijk migranten uit Haïti.

De politie van de Bahama's zei dat de boot ongeveer 11 kilometer voor het eiland New Providence kapseisde.

De Bahama's zijn een frequente doorvoerroute voor Haïtianen die de Verenigde Staten willen bereiken. Gevaarlijke zeereizen in gammele schepen zijn het afgelopen jaar steeds gebruikelijker geworden, omdat Haïtianen de armoede en het toenemende bendegeweld ontvluchten.

Minister van immigratie Keith Bell zei dat overlevenden aangaven dat ze tussen de US$ 3.000 en US$ 8.000 betaalden voor de reis.

"We rouwen om het verlies van mensen die op zoek zijn naar een betere manier van leven", zei Bell. "Degenen hier met familie en vrienden in Haïti, moedig uw dierbaren aan om hun leven niet te riskeren."

In mei raakte een boot met 842 Haïtiaanse migranten op weg naar de Verenigde Staten van koers en spoelde in plaats daarvan aan langs de noordkust van Cuba.

Diezelfde maand verdronken 11 mensen toen een schip met Haïtiaanse migranten kapseisde in de buurt van Puerto Rico.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April