Advocaat betwist verantwoordelijkheid douane-expediteur
20 Jul 2022, 03:06
foto


Officier van justitie Rita Sitaram hield dinsdag voet bij stuk dat douane-expediteur Radjenderkoemar J. aansprakelijk is voor de lading waarin sigaretten als smokkelwaar is gevonden. Advocaat Chandra Algoe heeft in felle bewoordingen gezegd dat Radjenderkoemar J. op grond van de wet die betrekking heeft op douane-expediteurs niet verantwoordelijk is voor de lading.

Het pleidooi van Algoe is versterkt door de getuigenis van een oud douaneambtenaar, die docent is op de opleiding van douane-expediteurs. Hij kwam met de wet die betrekking heeft op douane-expediteurs waaruit hij las dat de belanghebbende, namelijk de exporteur, verantwoordelijk is voor een lading die voor export wordt aangeboden. De douane-expediteur heeft geen visitatiebevoegdheid.

Algoe haalde aan dat de machtiging van de douane-expediteur strekt tot het moment dat de lading ter verzending wordt aangeboden. Zij legt uit dat Radjenderkoemar J. als douane-expediteur niet de verantwoordelijkheid heeft van de lading. De douane-expediteur maakt de documenten op die pas bij de verzending in handen van een douaneambtenaar komt. Dan eindigt de verantwoordelijkheid van de douane-expediteur.

Officier Sitaram omschrijft de machtiging van de douane-expediteur dat hij aansprakelijk is voor de lading tot het moment dat die voor export is aangeboden. Zij heeft ook gezegd dat zij de artikelen uit het Wetboek van Koophandel niet heeft ten laste gelegd. Zij heeft in haar requisitoir gehad over de toepasselijkheid van het Wetboek van Koophandel in deze zaak, maar daar was Algoe niet mee content. Zij voerde aan dat de wet omtrent douane-expediteurs van toepassing is en niet het verouderd Wetboek van Koophandel die geen handhaving heeft geregeld. Zij heeft de nadruk gelegd dat deze een strafzaak is en geen civiel. Haar cliënt heeft een exportdocument opgemaakt waarop geen sigaretten voor export stond vermeld.

Algoe heeft ook geconstateerd dat de dienstdoende douaneambtenaar in contact heeft gestaan met de exporteur van de goederen. Die exporteur had de douaneambtenaar een voicebericht gestuurd dat hij in de fout is gegaan. Desondanks is alleen Radjenderkoemar J. en Randy J. verantwoordelijk gehouden. Randy T. had de goederen namens de exporteur voor export aangeboden. Ook is de douaneambtenaar in de fout gegaan omdat zij geen controle heeft gedaan op de documenten met betrekking tot wie de goederen voor export mocht aanbieden. Advocaat Vishal Rambharos heeft gepleit dat het adagium is ‘geen straf zonder schuld’. Hij was eens met zijn collega Algoe dat Radjenderkoemar J. niet zondermeer verantwoordelijk is, omdat de wet daar duidelijk over is.

Sitaram heeft tegen Radjenderkoemar J. in elk van de twee kantons zes maanden cel geëist. Ook is een boetevoorstel van SRD 75.000 gedaan. Randy T. riskeert zes maanden cel en een boete van SRD 25.000.  De advocaat van Randy T., Maureen Nibte, heeft gepleit voor vrijspraak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May