Goudvoorraden Grassalco ingezet voor doorstart SLM
19 Jul 2022, 22:34
foto


De regering heeft als aandeelhouder van Grassalco dit bedrijf toestemming gegeven om zijn  goudvoorraad in te zetten voor zijn doorstart en dat van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Beide bedrijven hebben een herstelplan ingediend bij de regering. De goudvoorraad van Grassalco zal op de internationale markt worden verkocht.

Grassalco bezit 10.767,946 troy ounce aan goud dat is opgeslagen bij de Royal Canadian Mint. Het goud heeft een marktwaarde van circa 18 miljoen USD (afhankelijk van de goudprijs op dat moment). Dit goud is afkomstig van de geaccumuleerde royalty afdrachten door Iamgold tot en met 31 oktober 2019. De royalties van na deze datum zijn aan de Centrale Bank verpand.

De SLM heeft ongeveer 14 tot 15 miljoen USD nodig, terwijl voor Grassalco een bedrag tussen 3 en 4 miljoen USD nodig is. De opbrengst van de verkoop van de goudvoorraad zal worden gebruikt voor de financiering van de twee herstelplannen. Met betrekking tot SLM zal het bedrag door Grassalco worden doorgeleend voor een periode van 8 jaar en een rente van gemiddeld 4.8%.

De regering heeft maandenlang samen met de bedrijven gewerkt aan oplossingsmodellen. Er is uiteindelijk consensus bereikt over het financieringsmodel. Met de financiering en uitvoering van de herstelplannen is er een goede basis voor het bereiken van duurzame gezondmaking van de twee staatsbedrijven, schrijft de Communicatie Dienst Suriname (CDS) in een persbericht.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May