Een dochter van Suriname is heengegaan!
17 Jul 2022, 13:17
foto
Nadia Comvalius
21-1-1926 - 16-7-2022


Dr. Nadia H. Comvalius (96) wonende in de Verenigde Staten in de stad Brookfield (Connecticut), is overleden op 16 juli 2022 omringd door haar familie. Zij is geboren op 21 januari 1926 in Paramaribo, Suriname. Zij is de dochter van wijlen hoofdonderwijzer en Statenlid Rudolph B. W. Comvalius en Martha Comvalius-James.
 
In november 1948, op 22 jarige leeftijd, bezocht Nadia de Universiteit Utrecht alwaar zij in 1952 afstudeerde als arts. Na haar afstuderen keerde zij terug naar Suriname waar zij als arts werkte bij het ministerie voor Volksgezondheid.
 
In April 1955 emigreerde Nadia naar de Verenigde Staten om zich te specialiseren in de gynaecologie. In 1963 was zij betrokken bij het onderzoek naar kanker in Pennsylvania. Zij publiceerde een artikel hierover, genaamd: Transplantation of Homologus and Heterologous Tumors.
Later vestigde zij zich in New Rochelle, NY. In deze positie maakte zij een einde aan de segregatie in het New Rochelle Hospitaal. Zij werd een voorvechter van vrouwenrechten en gaf hierover vele lezingen aan universiteiten en andere fora. In 1987 besloot zij naar Saudi Arabië te verhuizen om daar als gynaecoloog te werken.
 
Toen ze terugkwam naar de Verenigde Staten, verhuisde zij naar Eagar, Arizona en werkte er jarenlang als hoofd van de afdeling gynaecologie in het plaatselijk ziekenhuis en nam deel aan het directieteam.
In 2016 verhuisde Nadia Comvalius naar Connecticut waar zij zich vestigde in de buurt van haar nicht en haar familie. Recentelijk is Nadia erkend als de eerste zwarte vrouw die als arts afstudeerde aan de Universiteit van Utrecht. In verschillende edities van Who is who in Medicine and Healthcare staat Nadia Comvalius vermeld als een van de top doctoren van de V.S.  
 
Nadia fungeerde als een steunpilaar voor haar familie. Zij heeft verschillende van haar broers, zusters en hun kinderen geholpen om zich in de VS te kunnen vestigen. Zij was zeer geliefd en een inspiratie voor velen.
Nadia Comvalius laat 6 broers en zusters achter: Benny, Rudy, Yvonne, Claudine, Lawrence en Ellen en hun kinderen en kleinkinderen.
 
De laatste Jaren is zij bijgestaan door haar nichten Pearl Pengel en Ernestine Comvalius en hun kinderen:
Osei en Salihah Essed, Kaila Veil, Jamilah Blom en Surya Nahumury.
 
Ernestine Nahumury-Comvalius
Voor reacties: ncomvaliuslegacy@gmail.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May