Dodelijke bosbranden verspreiden zich in Middellandse Zee
16 Jul 2022, 16:09
foto
De branden in het noorden van Portugal zijn de ergste sinds 2017. (Foto: Reuters)


Duizenden brandweerlieden bestrijden bosbranden in Portugal, Spanje en Zuidwest-Frankrijk, in de greep van een hittegolf die geen tekenen van afname vertoont. In het noorden van Portugal stierf een piloot toen zijn waterbomvliegtuig neerstortte in het Foz Coa-gebied, vlakbij de Spaanse grens.

Branden verwoesten gebieden in de Franse Gironde, waar meer dan 11.000 mensen zijn geëvacueerd.

In Zuid-Spanje, nabij de Costa del Sol, moesten ongeveer 2.300 mensen vluchten voor een wildvuur dat zich in de heuvels van Mijas verspreidde.

Vakantiegangers op het strand van Torremolinos zagen grote rookpluimen opstijgen in de heuvels, waar meerdere vliegtuigen de brand te lijf gingen.

Ondertussen beschreef een lokale bewoner de bosbranden in de buurt van de zuidwestelijke Atlantische kust van Frankrijk als "post-apocalyptisch". "Ik heb dit nog nooit eerder gezien", vertelde Karyn, die in de buurt van Teste-de-Buch woont, aan persbureau AFP.

Sinds dinsdag zijn de temperaturen gestegen tot 47C in Portugal en boven de 40C in Spanje, waardoor het platteland kurkdroog is en de branden aanwakkeren. In beide landen zijn meer dan 300 mensen omgekomen door de hitte, meldt het Spaanse persbureau Efe. De Portugese piloot die om het leven kwam, vloog solo in een amfibisch vliegtuig van Fire Boss.

De vuurhaarden van Portugal bevinden zich in het noordoosten van de stad Porto. Branden hebben dit jaar 30.000 hectare land verwoest - het grootste gebied sinds de zomer van 2017, toen Portugal te maken kreeg met verwoestende branden waarbij zo'n 100 mensen omkwamen.

Ook andere delen van de Middellandse Zee worden getroffen. In Italië heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen in de uitgedroogde Povlakte - de langste rivier van het land is op sommige plaatsen niet meer dan een stroompje.

In Noord-Marokko moesten verschillende dorpen worden geëvacueerd omdat branden door de provincies Larache, Ouezzane, Taza en Tetouan raasden. Een dorp werd volledig verwoest in Ksar El Kebir.

Frankrijk heeft ook een zinderende hitte van ongeveer 40C gehad en verwacht volgende week meer, met 16 afdelingen die op code oranje staan, voor zwaar weer. Het hoofd van de Franse brandweerfederatie heeft gewaarschuwd voor de impact van de opwarming van de aarde op de burgerbescherming. "Het zijn brandweerlieden, civiele veiligheid die dagelijks met de effecten te maken hebben - en deze effecten zijn niet in 2030, ze zijn er nu", zei Grégory Allione.

Hittegolven zijn frequenter, intenser en duren langer als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De wereld is al met ongeveer 1,1°C opgewarmd sinds het begin van het industriële tijdperk en de temperaturen zullen blijven stijgen, tenzij regeringen over de hele wereld drastische verlagingen van de koolstofemissies doorvoeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May