Geslaagd evenement in ANS met Sri Sri Ravi Shankar
15 Jul 2022, 20:43
foto
Van alle kanten wordt spiritueel leider Sri Sri Ravi Shankar begroet. Het lukt sommigen om persoonlijk contact te maken. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Een  feestelijk sfeer, blijde en dansende mensen terwijl Jaya jaya Shiva Shamboo uitbundig wordt gezongen en door de Anthony Nesty Sporthal (ANS) galmt. Van alle kanten wordt spiritueel leider Sri Sri Ravi Sankar begroet wanneer hij de zaal verlaat. Een kind en een vrouw raken zijn voeten aan om zegen te nemen. “I love you Guruji!”, roept een vrouw vanaf de tribune. Een heleboel mensen willen ‘Guruji’ aanraken maar hij is net te ver. Donderdag zijn een paar duizend mensen naar ANS getogen om zijn vredesboodschap te horen en om massaal met hem te mediteren. Hij stelt dat Suriname alle ingrediënten heeft om een van de gelukkigste landen te worden. Er moeten wel nog enkele dingen gedaan worden om het doel te bereiken, merkt hij op.

De spiritueel leider was in Suriname om zijn vredescampagne #IStandForPeace te promoten. Onderdeel van dit programma zijn de #1Billionsmiles campagne en de vierde editie van de World Culture Festival (WCF); een evenement waarbij verschillende culturen samen komen om eenheid, vrede en het leven te vieren.  Sri Sri heeft opgeroepen om meer te glimlachen maar ook om meer tijd te maken om naar elkaar te luisteren. Een glimlach is aanstekelijk en vermindert de stress. “Maak een selfie van je glimlach en post het met #1billionsmiles,” roept hij op. “Ik wil tegen het eind van het jaar 1 miljard glimlachen hebben.”

De WCF van 2016 in India, geldt als een van de grootste evenementen op aarde; deelnemers uit 150 landen, meer dan 35.000 artiesten en 3.5 miljoen bezoekers. Vanaf oktober dit jaar zullen in verschillende landen de WCF gevierd worden met in 2023 een ‘grand finale’ in de Verenigde Staten. Sri Sri is onder de indruk van de Alla Kondre Dron. Hij noemt het een ‘mini’ World Culture Festival. Hij is van zijn bank opgestaan om tussen de artiesten te zijn en  enkele slagen op de Sambura te doen. De guru benadrukt het belang van samen optrekken ongeacht achtergronden en het bewaren van culturele waarden.  

“Ik heb een droom,” deelt hij mee. “Weet je wat, waarom maak je Suriname niet tot een van de gelukkigste landen in de wereld? Het is te doen, het is mogelijk. Maar daarvoor moeten we nog een paar dingen doen. Het eerste is om ervoor te zorgen dat de jeugd vrij is van stress en vrij van geweld.” Hij drukt zijn volgelingen op het hart om de jeugd bekwaam te maken en haar een mentaliteit aan te leren om niet op de regering te wachten voor werk, maar zoveel mogelijk zelf  te ondernemen en werkgelegenheid creëren.

Sri Sri geeft nog enkele adviezen mee om een beter mens te worden en te slagen in de samenleving. Een ‘positive mindset,’ accepteer anderen zoals ze zijn, je niet druk maken om wat anderen over je denken, vergeven en vergeten om jezelf van druk en stress te ontlasten, niet te druk maken over het verleden en de toekomst maar je richten op het nu, leer te geven in plaats van willen hebben, ga nieuwe uitdagingen aan. “Jouw verstand kijkt naar nieuwe dingen uit maar je hart koestert het oude, wat er al is,” licht hij toe. “Je wilt bijvoorbeeld de nieuwste technologie maar je houdt nog van het oude.. Het is als een boom; de wortels zijn oud maar de spruiten moeten nieuw zijn.”

President Chan Santokhi en zijn echtgenote hebben ook deelgenomen aan het evenement. Zij mochten met de guru op het podium zijn. Door het behoorlijk aantal kapotte stoelen kon niet elke plek in ANS bezet worden. Het evenement is desondanks zeer druk bezocht. Het is afgesloten met een massale meditatie die ongemerkt langer heeft geduurd dan gepland. Maar iedereen scheen blij te zijn ermee. De samenkomst is feestelijk afgesloten. Intussen is Sri Sri vertrokken naar Guyana.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May