Vaccinatiegraad wereldwijd verder gedaald
16 Jul 2022, 22:47
foto


Uit nieuwe gegevens van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en de United Nations International Children's Emergency Fund (Unicef), blijkt dat de vaccinatiegraad wereldwijd in 2021 verder is gedaald, waarbij 25 miljoen baby's levensreddende vaccins hebben misgelopen. De Covid-19 pandemie heeft de grootste aanhoudende terugval in vaccinaties in drie decennia ingeleid, zeggen de organisaties in een publicatie.

Het percentage kinderen dat drie doses van het vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest (DTP3) heeft gekregen - een graadmeter voor de vaccinatiegraad binnen en tussen landen - is tussen 2019 en 2021 met 5 procentpunten gedaald tot 81 procent. Als gevolg daarvan lopen 25 miljoen kinderen alleen al in 2021 een of meer doses DTP via routine-immunisatiediensten, mis. Dit zijn er 2 miljoen meer dan in 2020 en 6 miljoen meer dan in 2019, wat wijst op het groeiende aantal kinderen dat risico loopt op verwoestende, maar te voorkomen ziekten.

Factoren
De daling was te wijten aan vele factoren, waaronder een toenemend aantal kinderen in conflict- en kwetsbare gebieden waar immunisatie vaak moeilijk toegankelijk is, meer verkeerde informatie en Covid-19-gerelateerde problemen zoals verstoringen van de dienstverlening in de toeleveringsketen, afleiding van middelen naar responsinspanningen, en beheersingsmaatregelen die de toegang tot en beschikbaarheid van immunisatiediensten beperkten.

Catherine Russell, uitvoerend directeur van Unicef meent dat er een inhaalslag gemaakt moet worden op het gebied van immunisatie voor de ontbrekende miljoenen, “anders zullen we onvermijdelijk getuige zijn van meer uitbraken, meer zieke kinderen en een grotere druk op de reeds overbelaste gezondheidsstelsels."

18 miljoen van de 25 miljoen kinderen hebben in de loop van het jaar geen enkele dosis DTP gekregen, waarvan de grote meerderheid in lage- en middeninkomenslanden woont, met India, Nigeria, Indonesië, Ethiopië en de Filippijnen als landen met de hoogste aantallen. Myanmar en Mozambique behoren tot de landen met de grootste relatieve toename van het aantal kinderen dat tussen 2019 en 2021 geen enkel vaccin heeft gekregen.

Gehoopt werd dat 2021 een jaar van herstel zou zijn, waarin de overbelaste immunisatieprogramma's weer zouden worden opgebouwd en de cohort van kinderen die in 2020 waren gemist, zouden worden ingehaald. In plaats daarvan werd de DTP3-dekking teruggebracht tot het laagste niveau sinds 2008, waardoor de wereld, samen met de dalende dekking voor andere basisvaccins, niet langer op schema ligt om de wereldwijde doelstellingen te halen, met inbegrip van de immunisatie-indicator voor de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.

Inspanningen nodig
De historische terugval in de vaccinatiegraad doet zich voor tegen de achtergrond van snel stijgende percentages ernstige acute ondervoeding, zeggen de WHO en Unicef. Een ondervoed kind heeft al een verzwakte immuniteit en gemiste vaccinaties kunnen betekenen dat gewone kinderziekten snel dodelijk voor hen worden. Het samenvallen van een hongercrisis met een groeiende immunisatiekloof dreigt de voorwaarden te scheppen voor een overlevingscrisis van kinderen.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, zegt dat het plannen en aanpakken van Covid-19 hand in hand moet gaan met het vaccineren tegen dodelijke ziekten zoals mazelen, longontsteking en diarree. Er zullen grote inspanningen nodig zijn om een universele vaccinatiegraad te bereiken en uitbraken te voorkomen.

De dekking van de eerste dosis mazelen daalde in 2021 tot 81 procent, ook het laagste niveau sinds 2008. Dit betekende dat 24,7 miljoen kinderen hun eerste dosis mazelen misten in 2021, 5,3 miljoen meer dan in 2019. Nog eens 14,7 miljoen kregen hun noodzakelijke tweede dosis niet. Evenzo misten in vergelijking met 2019 6,7 miljoen meer kinderen de derde dosis poliovaccin en misten 3,5 miljoen kinderen de eerste dosis van het HPV-vaccin - dat meisjes beschermt tegen baarmoederhalskanker later in hun leven.

De scherpe daling in twee jaar volgt op bijna tien jaar van stagnerende vooruitgang, wat de noodzaak onderstreept om niet alleen pandemiegerelateerde verstoringen aan te pakken, maar ook systemische immunisatieproblemen om ervoor te zorgen dat elk kind en elke adolescent wordt bereikt.

De WHO en Unicef werken samen met Gavi, de Vaccine Alliance en andere partners om de wereldwijde Immunization Agenda 2030 (IA2030) uit te voeren. Seth Berkley, CEO van Gavi, de Vaccine Alliance, zegt dat het de prioriteit van de alliantie moet zijn om landen te helpen bij het handhaven, herstellen en versterken van routine-immunisatie naast het uitvoeren van Covid-19-vaccinatieplannen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May