Santokhi: Verhogingen niet door regering veroorzaakt
16 Jul 2022, 00:00
foto
President Chan Santokhi


"Er wordt veel afgegeven op deze regering, op mij als president, maar beoordeel het besturen en resultaten van dat bestuur. Beoordeel niet op effecten veroorzaakt door een oorlog, klimaatsverandering, oliecrisis, financiële crisis door de Covid-19 pandemie, etc. Wereldwijd is er op dit moment veel gaande en de effecten voelt de Surinamer. Ja de olieprijs is omhooggegaan, ja de prijzen zijn omhooggegaan, ja het land is getroffen door overstroming. Maar dit is niet veroorzaakt door de president of deze regering." Zo antwoordt president Chan Santokhi op een vraag van Starnieuws, terugblikkend op 2 jaar regering.

"Wat wij wel doen is zoeken naar oplossingen, zoals elk ander land dat met deze zelfde effecten kampt, dat doet. Dus beoordeel het regeerteam op basis van de resultaten die zij heeft neergezet. Beoordeel ons op ons ingrijpen. Wij zijn niet verplicht om subsidies te geven, maar wij denken aan eenieder in Suriname. Het moet goed gaan met Suriname, en het moet steeds beter gaan, daar gaat deze regering voor. En dat vergt tijd", zegt het staatshoofd.

Waarvan heeft de president spijt, dat zoveel mensen zich uitzichtloos voelen?
"Ik blijf steeds hameren op de informatievoorziening naar het volk toe. In deze tijd van zoveel misinformatie, fake nieuws en pertinente leugens van politieke opposanten, moeten wij meer en gerichter antwoord geven op de informatie gap. Ik sta achter mijn besluiten, maar ik erken dat het in de communicatie naar buiten toe, niet altijd goed verwoord wordt, waarbij de essentie vaak gemist wordt.

Voor mij bestaan er geen slechte besluiten. Je neemt besluiten met de beschikbare informatie, die je op dat moment hebt. Maar bij een besluit verwacht je ook dat wij als regering op één lijn zitten, en daar zit vaak de uitdaging. Als we 28 zetels hadden, dan was het een ander verhaal. Maar in deze constellatie zijn wij medeverantwoordelijk voor zaken, die wij misschien anders zouden hebben opgepakt. Vandaar de nadruk op constant bijsturen en evalueren. Wij hebben reeds enkele veranderingen gepleegd, aan het regeerteam, terwijl wij blijven werken aan interne versterking."

Wat zou in de twee jaar anders gedaan moeten worden?
"Als regering, hebben we de lat vrij hoog gelegd voor onszelf", zegt Santokhi. "Economisch herstel brengen, na een teloorgang van tien jaren structureel, bewust corruptie faciliterend bestuur. Dat wil zeggen, dat je niet slechts met een financiële achterstand begint maar ook de structuren, die verziekt zijn. Desondanks, is het ons gelukt. En al vrij snel, lukte het deze regering om het tij te keren, maar vooral met zichtbare veranderingen. Denk aan de salarissen, die door de vorig regering werden betaald met leningen, waarbij de schulden van Suriname steeds hoger werden. In september 2020 betaalden wij de salarissen met zekerheid uit, zonder dat de schuld van ons land hoger werd.

We moeten erbij stilstaan, dat wij het, vooral in het eerste jaar, op eigen kracht hebben gedaan. Als leider ben je verplicht te evalueren. De realiteit is, dat je in zekere zin uiteindelijk afhankelijk bent van een uitvoerend orgaan. Als ik het opnieuw kon doen, had ik eerder het proces van specifieke commissies in het leven roepen ingezet, zodat het resultaat veel sneller gehaald kon worden. Wat niet moet worden vergeten is, dat je uiteindelijk ook partners hebt, die soms op hun eigen wijze invulling geven aan het afgesproken beleid."

Wat gaat er in de komende perioden gebeuren opdat mensen het beter hebben?
"Wij zijn werkende aan het herstellen van de economie. De vooruitzichten zien er, ondanks grote uitdagingen, goed uit. De beloofde verlichtingen, komen op gang, waarbij we ook de 17% verhoging hebben ingezet. Binnenkort volgt de resterende 8%! Met de noodzakelijke verhoging van de EBS-tarieven, creëert de regering een systeem, waarbij er voldoende bescherming is voor de zwakste schouders. Wij houden rekening met de kleine man, terwijl wij het macro-economisch beleid ordenen. Bij elke stap die deze regering zet, is het belang van het volk vooropgesteld.

De hamvraag is steeds 'Fa a san disi o yepi a volk'. Vandaar ook de start op 1 augustus, met de projecten, die gelijk tastbare resultaten moeten brengen, binnen de gemeenschap. Uiteindelijk is men geholpen, met de grotere zaken van macro-economisch belang, terwijl er een balans is op microniveau", zegt de president vooruitblikkend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May