China dringt aan op verbod handvuurwapens Haïti
15 Jul 2022, 18:52
foto
De chaos in Haïti is compleet met bendegeweld dat extreme vormen aanneemt.


China heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd te stemmen over een verbod op handvuurwapens naar Haïti, sancties op te leggen aan de bendeleiders van het Caribische land en zelfs een regionale politiemacht naar het door geweld geteisterde eiland te sturen. Het voorstel komt op het moment dat de leden van de Raad overwegen een politieke VN-missie naar Haïti te verlengen, die vrijdagavond afloopt.

En het komt ook als het verarmde land afglijdt in chaos, met dodelijk bendegeweld dat de pan uitsteekt, brandstoftekorten en stijgende voedselprijzen.

De individuele sancties zouden reisverboden en bevriezing van tegoeden omvatten, volgens een concepttekst die door persbureau AFP is ingezien.

China heeft de afgelopen jaren een steeds prominentere rol gespeeld in kwesties met betrekking tot Haïti bij de VN, grotendeels omdat Port-au-Prince Taiwan heeft erkend. Beijing beschouwt het zelfbestuurde, democratische eiland als zijn eigen grondgebied en heeft gezworen het op een dag te veroveren, zo nodig met geweld.

Landen die diplomatieke betrekkingen hebben met China, onthouden zich doorgaans van officiële uitwisselingen met Taiwan.

Bij de VN heeft Beijing een harder standpunt ingenomen ten aanzien van Haïti, hoewel het elk verband tussen zijn standpunt en de kwestie-Taiwan ontkent.

Een Chinese diplomatieke bron vertelde AFP dat het nodig was om de politieke autoriteiten in Haïti aan te sporen tot actie en om de verantwoordelijken voor het geweld onder juridische sancties te stellen. "De situatie in Haïti kan niet erger zijn. Terwijl we hier de onderhandelingen voeren, escaleert het bendegeweld in Port-au-Prince", zei een woordvoerster van de Chinese missie bij de VN.

"Een wapenembargo tegen criminele bendes is het minimum dat de Raad zou moeten doen als reactie op de erbarmelijke situatie", voegde ze eraan toe.

De Verenigde Staten is niet per se tegen dergelijke sancties, maar de strafmaatregelen moet wel passend zijn, zei een Amerikaanse diplomaat op voorwaarde van anonimiteit. Het zou niet veel zin hebben om een ​​wapenembargo in te voeren zonder een sanctiecommissie of een groep VN-experts om toezicht te houden, zei de diplomaat, eraan toevoegend dat meer informatie over de voorgestelde sancties tegen individuen nodig was om het idee te bespreken. Het zou allemaal "meer werk vergen", zei de bron.

Alleen al in Port-au-Prince zijn deze week ten minste 89 mensen omgekomen na dagen van bendegeweld, en hulporganisaties hebben gezegd dat de regio gevaarlijk is om te betreden.

Door de verpletterende armoede en het wijdverbreide geweld vluchten veel Haïtianen naar de Dominicaanse Republiek, waarmee Haïti een grens deelt, of naar de Verenigde Staten.

De Veiligheidsraad debatteert over de verlenging van de speciale VN-politieke missie naar Haïti, bekend onder de afkorting BINUH, tot 2023. Een stemming was aanvankelijk gepland voor woensdag, maar nu de leden van de Raad debatteren over het voorstel van China, kan dit worden uitgesteld tot vrijdag.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May