HVB: Minister Achaibersing moet bedanken
15 Jul 2022, 05:51
foto


Wederom is de samenleving binnen korte tijd opgezadeld met een regeringsschandaal. De debacles rondom Surfin, HPSG, Sabaku en de Italiaanse leningen zijn nauwelijks opgeklaard of de reeds getergde samenleving wordt op een geraffineerde wijze bestolen. De simpele wijze waarop onterechte overmakingen van staatsmiddelen ten belope van minstens 40 miljoen SRD op rekeningen van individuen heeft plaatsgevonden,  is een klap in het gezicht van ons financieel systeem.

Het feit dat zelfs de procuratiehouders van Financiën zijn omzeild en de Centrale Bank erin trapt, geeft aan hoe het gesteld is met het beheer van onze staatsmiddelen. Dat de minister van Financiën aangeeft dat er reeds geruime tijd een onderzoek gaande was, geeft aanleiding tot bezorgdheid. Het is immers de vraag waarom gelet op de ernst van de zaak, dit onderzoek in alle stilte heeft plaatsgevonden en nu pas wordt geopenbaard.

Vragen die de president onmiddellijk moet beantwoorden zijn onder andere: zijn de betreffende overmakingen gebaseerd op goedgekeurde overheidsuitgaven op basis van de goedgekeurde begroting? Hoe komt het dat de vicepresident als voorzitter van de Raad van Ministers in De Nationale Assemblee aangeeft er geen kennis van te dragen? Hoe is het mogelijk dat in het geheel traject van autorisatie tot reçu-fiattering de compliance van de minister van Financiën het totaal heeft laten afweten?

De Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) is van oordeel dat dit financieel megaschandaal een grote domper legt op de IMF en Oppenheimer Bond-besprekingen. Het staat bovendien in schril contrast met de huidige verslechterende sociaal-economische situatie waaronder duizenden Surinamers lijden. Naast het strafrechtelijk onderzoek dat nu wordt ingesteld, vindt de HVB dat de directe of indirecte verantwoordelijkheid van de minister niet mag worden veronachtzaamd.

Dat onder zijn directe politieke verantwoordelijkheid deze malversaties plaatsvinden betekent een aanslag op zijn persoonlijke integriteit. Daarom doet de partij een dringend beroep op minister Achaibersing die zichzelf steeds als boegbeeld van integriteit van dit kabinet beschouwt, per onmiddellijke ingang zijn portefeuille ter beschikking te stellen. Waar deze regering vanaf haar aantreden heeft beloofd een eind te maken aan corruptie en vriendjespolitiek, maken wij nu een ongekende vrije val mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May