Open brief aan president Santokhi
14 Jul 2022, 22:57
foto


Excellentie.
In 2020 heeft u de parlementsverkiezingen van republiek Suriname daverend gewonnen maar niet genoeg zetels behaald om alleen te kunnen regeren. Daarvoor was nodig een coalitie te vormen. U was snel bij om de pas voor NDP af te snijden en heeft u afspraken gemaakt met name de ABOP. U heeft een regeerakkoord bereikt met de ABOP waarbij dhr. Brunswijk tot vp werd benoemd en u de president.

U heeft toen het volk beloofd uitbannen van de corruptie, transparantie en nog veel meer. U beloofde nepotisme, oneerlijke behandeling etc. aan te pakken en beloofde u transparantie in uw beleid. Meteen bleek dat de heer Brunswijk begon met benoemen van vrienden en families op cruciale posten op de ministeries en parastatale bedrijven. Als tegenreactie ging u ook over tot nepotisme door benoemen van uw familie en vertrouwelingen om tegenwicht te kunnen bieden tegen de vele vrienden en familie van de vp. Tot zover kan ik uw politieke besluiten en inzichten begrijpen zodat u u het volk kon behoeden voor rampzalige gevolgen.

Herhaaldelijk blijkt dat wat in de ministerraad wordt besproken en besloten door uw vp naar buiten toe het tegendeel wordt verkondigd. Ook de pers moest het vaak ontgelden. Op de wereldranglijst is de persvrijheid van Suriname met punten negatief gedaald. Er is geen goede samenwerking met de vp en de pers en ook niet met u. Alles wat krom is wordt door de vp recht gepraat door te zeggen dat hij verkeerd is begrepen. 

Ik vraag mij af, wie is de feitelijke president, dhr. Brunswijk of is dhr. Santokhi het. Voor het volk is dat dhr. Santokhi “DE GEKOZEN PRESIDENT”.  Duidelijk is dat dhr. Brunswijk met zijn ABOP een dubbele agenda op na houdt en die ook uitvoert. U als president heeft hier geen weerwoord op en holt achter de feiten aan. Achteraf bent u de branden aan het blussen wat te veel energie en inspanning van u vergt. Er vindt corruptie plaats en u grijpt niet in. Op de GBB werd de eerlijke Diana Pokie ontslagen en vervangen door haar partijgenoot mw. Dinota Vorswijk als minister die aan de pijpen van Brunswijk danst.

Na eerdere corrupties is vers het Sabaku project en recent nog het Kronenburg project in Commewijne waar ook corruptelingen rijkelijk beloond zijn met kavels. Zonder tegenbericht van de regering wordt dit zonder meer voor echt aangenomen. Het is duidelijk dat de vp zijn eigen achterban voortrekt en geen nationaal beleid voert terwijl hij in een algemeen functie van vp is aangesteld voor en door het volk. Waar blijven uw reshuffelingsplannen om de niet goed fungerende ministers te vervangen? U werd teruggefloten door Brunswijk met de woorden “niemand wordt vervangen”. U stond daar met een mond vol tanden, terwijl de onethische handelingen nog steeds doorgaan. Uw functionele autoriteit is danig geschaad.

Dit alles doet onrecht aan uw beloften en aan het volk dat echt geholpen moet worden. Als hier geen halt toe wordt geroepen dan valt Suriname in anarchie en nog dieper het moeras in dan voor de 2020. U verwijt de corruptie en zelfverrijking van de vorige regering en regeringsleden en terecht ook, maar u verzuimt zelf op de rem te trappen tegen het wanbeleid van uw eigen regering.

Het verbod van 2 jaar waarbinnen een domeingrond de eigenaar/houder niet aan derden mag overdragen of verkopen is een lachertje. Verkrijger van zo een domeingrond zal amper de tijd hebben om binnen dit termijn het perceel in cultuur te brengen. Hij kan daarna die verkopen en slapend rijk worden.

Ik ben geen NDP-sympathisant maar moet toegeven dat zij nu de controlerende taken in DNA met verve uitvoert en ook met goeie voorstellen komt. In dit geval stel ik het volgende aan u voor:
1. U dient nu daadkracht te tonen en besluiten nemen. Zoek samenwerking met de NDP om mede regeerverantwoordelijkheid te nemen. NDP is minst onbetrouwbare als regeerpartij. U kunt samen het beleid uitvoeren in de resterende 3 jaren..
2. Stuur Brunswijk en ABOP met PL de laan uit. Zij zoeken alleen het brandhaard op waar het vuur brand. Het verleden spreekt boekdelen uit.
3. Werk samen met de NDP, NPS en andere buitenparlementaire democratische politieke partijen een eerlijk kiesstelsel uit en voer die in 2025 in.
4. Deze regering moet alle uitgegeven kavels vanaf 2020 toetsen of deze volgens de regels zijn toegewezen. Zo niet, trek ze dan in en wijs ze toe aan de mensen die ze het hards nodig hebben met duidelijke voorwaarden.
5. Termijn van 2 jaar voor niet overdraagbaarheid van de kavel aan derden verruimen tot minimaal 10 jaren.
6. Duidelijke voorwaarden aan verbinden dat binnen 4-5 jaren voor zelf bewoning voorzieningen zijn gerealiseerd op straffe van intrekking van het perceel. Doorverhuren aan derden dient volledig uitgesloten te zijn.
7. Suriname is niet een rijk land waar alles aan het volk cadeau wordt gegeven. Ook domeingronden niet. Zo kan de regering een gezondere financiële positie opbouwen. Voor de minst draagkrachtigen kan voorziening worden getroffen met bv. een bijdrage in de bouwkosten, een verkapte vorm van subsidie.

Ik kan nog veel meer zaken benoemen, maar laat het voorlopig hierbij.
Ten slotte wil ik opgemerkt hebben dat ik dit stuk geschreven heb uit het diepste van mijn hart als hartenkreet waarbij de hersenfuncties even uitgeschakeld werden.

Sewdat Soekhoe,
Een zeer bezorgde regeringsloyalist

pdf-icon.gif ingezonden.png                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May