Gros Oekraïense vluchtelingen wil in gastlanden blijven
14 Jul 2022, 06:54
foto
Het merendeel van de 8,7 miljoen Oekraïense vluchtelingen wil in hun gastland blijven.


De meerderheid van de Oekraïense vluchtelingen die het Russische invasieplan zijn ontvlucht, blijven in hun gastland totdat de vijandelijkheden zijn afgenomen en de veiligheidssituatie in hun land verbetert. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR).

"Vijfenzestig procent van de respondenten gaf aan van plan te zijn in hun huidige gastland te blijven en negen procent was van plan om binnen een maand naar een ander gastland te verhuizen", aldus het woensdag gepubliceerde rapport.

De bevindingen van het onderzoek getiteld 'Lives on Hold: Profiles and Intentions of Refugees from Ukraine', zijn gebaseerd op interviews met ongeveer 4.900 Oekraïense vluchtelingen in Tsjechië, Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië en Slowakije tussen half mei en half juni 2022. Toch zei het rapport dat de meerderheid van de deelnemers aan het onderzoek "de hoop uitsprak om zo snel mogelijk terug te keren naar hun thuisgemeenschap", maar zich zorgen maakte over de "onzekerheid over de toekomst die hun vermogen om veilige langetermijnplannen te vormen" beïnvloedde.

Volgens het rapport is ongeveer 16 procent van plan om de komende twee maanden terug te keren naar Oekraïne, waarbij 15 procent van hen alleen van plan is tijdelijk te blijven om familie te bezoeken, voorraden te halen of familieleden te helpen evacueren. De plannen van vluchtelingen varieerden al naar gelang hun regio van herkomst, hun gastland en de tijd sinds hun ontheemding uit Oekraïne.

"Een groter deel van de vluchtelingen uit Kiev en gebieden in het westen waren van plan terug te keren dan degenen die uit het oosten en noorden kwamen", aldus het rapport.

Rusland lanceerde op 24 februari een grootschalige militaire invasie in Oekraïne toen president Vladimir Putin eiste dat het leger van Kiev zijn wapens zou neerleggen. Dinsdag zei het mensenrechtenbureau van de VN dat er sinds de invasie meer dan 5.000 burgers waren gedood, maar merkte op dat het echte dodental waarschijnlijk veel hoger was.

Volgens UNHCR zijn sinds 24 februari meer dan 8,7 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Velen hebben hun toevlucht gezocht in buurlanden. Alleen al in maart ontvluchtten bijna 3,4 miljoen Oekraïners hun land.

De laatste - en nog steeds groeiende - telling had 4.472.349 mensen die Polen binnenkwamen; 786.839 Roemenië; 1.518.394 Rusland; 905.104 Hongarije; 523.707 Moldavië; 569.702 Slowakije; en 16.668 die Wit-Rusland binnenkomen.

De meeste aankomsten zijn vrouwen en kinderen. Alle mannen tussen 18 en 60 jaar is gevraagd om in Oekraïne te blijven om te vechten.

Volgens een eerder dit jaar gepubliceerde studie van de Internationale Organisatie voor Migratie zijn nog eens acht miljoen mensen intern ontheemd geraakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May