Euro zakt voor het eerst sinds 2002 onder de $1
13 Jul 2022, 14:44
foto
Euro bankbiljetten en munten zijn uitgestald in een winkel in Brussel, België. (Foto: Reuters)


De euro is voor het eerst sinds december 2002 onder het symbolische niveau van US$ 1,00 gedaald. De Europese munt gaat gebukt onder de verduisterende economische vooruitzichten voor het gebied met één valuta en een mogelijkheid van een volledige stopzetting van de Russische gasvoorziening.

De euro werd woensdag naar beneden gedrukt tot US$ 0,9998 nadat officiële gegevens een stijging van de Amerikaanse inflatie in juni lieten zien, waardoor de verwachtingen voor een verdere verkrapping van de rentetarieven door de US Federal Reserve toenam.

Een stijging van de leenkosten aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakt de Amerikaanse dollar aantrekkelijker voor investeerders.

"Gasrantsoenering, stagflatie, een verwachte recessie, het zijn allemaal goede redenen om onzeker te zijn over de euro", zei Stuart Cole, hoofd macro-econoom bij Equiti Capital in Londen voordat de euro die drempel overschreed. Hij zei dat deze factoren het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker zullen maken om de rentetarieven te verhogen, waardoor het renteverschil met de Verenigde Staten verder zal toenemen.

Prestatiegeschiedenis van Euro
Sinds de gemeenschappelijke munt in 1999 vrij beschikbaar kwam, heeft hij maar heel weinig tijd onder de pariteit doorgebracht. De laatste keer dat het dat deed, was tussen 1999 en 2002, toen het in oktober 2000 tot een laagterecord van US$ 0,82 zakte.

In zijn relatief korte 20-jarige geschiedenis is de euro de op één na meest gewilde valuta in de wereldwijde deviezenreserves en is de dagelijkse omzet in euro/dollar de hoogste van alle valuta's op de wereldwijde markt van US$ 6,6 biljoen per dag.

De verschuiving van de euro is een hoofdpijndossier voor de ECB. Door de munt te laten dalen, neemt alleen de recordhoge inflatie toe die de ECB probeert in te dammen. Maar proberen om het te ondersteunen met hogere rentetarieven zou het recessierisico kunnen vergroten.

De ECB heeft de kwestie tot dusver gebagatelliseerd met het argument dat ze geen wisselkoersdoelstelling heeft, zelfs als de munt er wel toe doet. Ook op handelsgewogen basis - ten opzichte van de valuta's van zijn handelspartners - is de euro dit jaar slechts 3,6 procent gedaald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May