PALU: Niet wachten op 'diepste excuses' a la Srebrenica
13 Jul 2022, 21:07
foto
PALU-voorzitter Jim Hok


"Ik kan me nu wel voorstellen, dat zelfs onder de Surinamers die zitten te wachten op excuses voor het Nederlandse slavernijverleden, er steeds meer mensen zijn die inmiddels doodziek worden van dat gedraai en gedraal, de willekeur en de openlijke discriminatie van de Nederlandse politiek. Nederland maakt WEL excuses voor de dood van 8.000 moslim mannen en jongens in Srebrenica, terwijl het land vindt dat het niet verantwoordelijk is voor de gebeurtenissen in Srebrenica", zegt Jim Hok, voorzitter van de PALU.

"Tot zover dan oké, zou je zeggen. Maar excuses voor een genocide van meer dan driehonderdduizend tot-slaaf-gemaakten en uitbuiting van de overlevenden daarvan gedurende honderden jaren, waar Nederland nadrukkelijk WEL voor verantwoordelijk is en rechtstreeks groot profijt van heeft gehad, dat kan nog steeds niet uit de strot van datzelfde Den Haag komen. Daarmee raakt zelfs de grootste Surinaamse aanhanger van politiek Den Haag ontmoedigd". Hok vindt dat op de “diepste excuses” die Nederland overigens terecht heeft gemaakt aan de nabestaanden van Srebrenica. Die excuses van Nederland kwamen van het hoogste politieke niveau en werden gemaakt in Bosnië en Herzegovina zelf.

In Suriname zijn de ogen al een hele tijd gericht op Den Haag voor excuses voor het ‘slavernijverleden’. "Maar wordt het niet de hoogste tijd dat wij Surinamers dit hoofdstuk, tenminste van onze kant bekeken, zelf afsluiten en onze ogen, onze harten en ons verstand gebruiken om zelfstandig onze eigen toekomst vorm te geven? Dit is dan wel nadrukkelijk in tegenstelling tot de woorden die onze vicepresident uitsprak tijdens de recente 1 juli viering. Daarbij zei hij dat wat wij Surinamers zullen doen afhankelijk is van de opstelling van Den Haag in de kwestie van de slavernij en de erbarmelijke toestanden die deze periode kenmerken (woorden van gelijke strekking)", stelt de PALU topman. De PALU heeft hierin duidelijk een andere mening over.

De PALU vindt dat "wij onze toekomst zelf moeten bepalen. Wat wij Surinamers doen of willen doen moeten wij niet langer afhankelijk laten zijn van wat Den Haag vindt, doet of juist niet doet. In de loop van de eeuwen heeft politiek Den Haag al laten zien dat men niet uit is op de ontwikkeling van Suriname ten behoeve van de Surinamers. En terecht, waarom zouden zij dat doen en waarom zouden wij dat van hen verwachten. Ontwikkeling van Suriname in het belang van de Surinamers, dat is de verantwoordelijkheid, de job van ons Surinamers zelf". De politicus wijst erop dat alles wat de PALU sinds de oprichting dan ook heeft gedaan, als buitenparlementaire partij, maar ook bij elke regeringsdeelname, steeds daarop gericht is geweest. "Gelukkig begint dit zo langzamerhand ook door te dringen tot steeds meer mensen. Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid in ons eigen land en wij moeten niet zitten wachten op anderen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May