In oktober start uitdiepen vaargeul Surinamerivier tot 5.5m
13 Jul 2022, 02:43
foto
Een schip op de Surinamerivier.


De aanbesteding voor het uitdiepen van de vaargeul van de Surinamerivier tot 5.5 meters inclusief onderhoud, wordt binnenkort gehouden. Het is de bedoeling om in oktober hiermee te starten. Dit proces zal ongeveer tien maanden duren. De kosten hiervoor bedragen ongeveer USD 35 miljoen en het geheel wordt gefinancierd door het consortium van banken in Suriname en het ministerie van Openbare Werken (OW).

Binnen het contract zal het traject van 68 kilometer ook op diepte gedurende minimaal 2 jaren worden onderhouden. De geraamde kosten zullen USD 4.4 miljoen per jaar bedragen. Dit zal in de periode van juli 2023 tot juli 2025 geschieden.

In 2021 startte het baggeren door De Boer-Boskalis Joint Venture tot een diepte van 4.5 meters, die in januari 2022 is bereikt. De vaargeul is over een lengte van 68 km uitgebaggerd. Het baggerbedrijf is momenteel bezig is met het onderhoudsbaggeren. Dit duurt tot oktober 2022 en kost rond de USD370.000 per maand, wat neerkomt USD 4.5 miljoen per jaar.

In augustus 2022 zullen stakeholders tijdens een workshop praten over de toekomst van de vaargeul van de Surinamerivier. Er zal nagedacht moeten worden over de financiering van de volgende fase.  Het ziet ernaar uit dat baggeren naar grotere diepten nog extra tientallen miljoenen USD zal kosten, terwijl het geld daarvoor er nog niet is. Indien de financiële ruimte beschikbaar is, zal aansluitend op de afronding van het onderhoudsbaggeren gestart kunnen worden met de aanleg van een nieuwe vaargeuldiepte, zegt OW.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May