VS verlengt wettelijke bescherming Venezolanen met 18 maanden
12 Jul 2022, 13:24
foto
Venezolanen nemen deel aan een karavaan nadat ze ongeduldig zijn geworden door te wachten op het humanitaire visum om het land te doorkruisen om de Verenigde Staten te bereiken, in Tapachula, in de staat Chiapas, Mexico. (Foto: Reuters)


Honderdduizenden Venezolanen die de humanitaire crisis in hun land zijn ontvlucht en zich in de Verenigde Staten bevinden onder tijdelijke wettelijke bescherming, mogen nog 18 maanden blijven, zo maakte de regering-Biden maandag bekend. Maar voorstanders uitten hun teleurstelling over het feit dat de regering overweegt nog eens 250.000 Venezolanen die de Verenigde Staten hebben bereikt, terug te sturen naar hun land.

Naar schatting 343.000 Venezolanen die al in de Verenigde Staten waren, kregen in maart 2021 een tijdelijke beschermingsstatus of TPS, waardoor ze 18 maanden legaal in het land konden wonen en werken. Alleen zij komen in aanmerking voor de verlenging die loopt tot 10 maart 2024.

Minister van Binnenlandse Veiligheid, Alejandro Mayorkas, noemde het "een van de vele manieren waarop de regering-Biden humanitaire steun verleent aan Venezolanen in binnen- en buitenland, samen met onze regionale partners. We zullen blijven samenwerken met onze internationale partners om de uitdagingen van regionale migratie aan te pakken en ervoor te zorgen dat onze grenzen veilig blijven.”

Voorstanders juichten de verlenging toe voor degenen in het programma, maar zeiden dat ze zich zorgen maakten over degenen die na de sluitingsdatum van 8 maart 2021 arriveerden en geen tijdelijke bescherming kregen. Anna Gallagher, uitvoerend directeur van het Catholic Legal Immigration Network, Inc., noemde de beslissing "verkeerd". Haar organisatie had samen met 200 anderen een verzoekschrift ingediend bij de regering van Biden om de anderen niet weg te laten.

Ze voegde eraan toe dat het gebrek aan actie "honderdduizenden Venezolanen die op zijn gevlucht om bescherming te zoeken, in gevaar zal brengen – in strijd met humanitaire principes en met wat wij, als katholieken, geloven dat het onze plicht is om mensen in nood te beschermen."

Venezuela is verwikkeld in een diepe politieke, sociale en economische crisis die wordt toegeschreven aan de sterk dalende olieprijzen en twee decennia van wanbeheer door socialistische regeringen. Miljoenen leven in armoede te midden van hoge voedselprijzen, medicijntekorten, lage lonen en een viercijferige inflatie. Dat heeft ertoe geleid dat ongeveer 5 miljoen Venezolanen de afgelopen jaren zijn gevlucht, voornamelijk naar naburige Zuid-Amerikaanse landen, maar velen hebben zich in Zuid-Florida gevestigd.

Veel van degenen die naar de VS zijn geëmigreerd, hebben asiel aangevraagd en hun zaken vinden nog steeds hun weg door de rechtbanken.

Immigranten uit meer dan een dozijn landen komen in aanmerking voor het programma dat in 1990 is opgezet voor mensen uit landen die zijn getroffen door burgeroorlogen of natuurrampen. Uitstel op korte termijn wordt vaak verlengd in stappen van maximaal 18 maanden, waardoor velen het als allesbehalve tijdelijk beschrijven.

Ongeveer 200.000 El Salvadoranen hebben sinds 2001 een tijdelijke status, nadat een aardbeving het Midden-Amerikaanse land trof. Naast Venezuela heeft de regering-Biden een tijdelijke status gecreëerd voor mensen uit Kameroen, Myanmar, Haïti en Oekraïne.

President Joe Biden staat onder toenemende druk van wetgevers van zijn Democratische Partij om bescherming te bieden aan meer immigranten uit Latijns-Amerika en Afrika, die volgens velen over het hoofd zijn gezien, ondanks het feit dat ze het geweld in hun thuisland ontvluchtten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May