Column: De azijn wordt alleen maar zuurder
12 Jul, 00:59
foto
Azijn van Chan


In deze dure tijd, waar de prijzen van goederen en diensten de pan uitvliegen, durft president Chan Santokhi een bal in de met bliksem geladen lucht te gooien om de 8% salarisverhoging, in juli niet te betalen. Als hij onrust in het land wil, kan hij dat oproepen. Dan zal hij moeten kiezen tussen vrienden zijn met het koude IMF, waar het menselijke gezicht versluierd is, of kan hij zich de woede van tienduizenden mensen op de hals halen.

Zelfs al verrichten diverse vakbondsleiders werk voor de overheid, dan nog zullen ambtenaren niet in toom kunnen worden gehouden. Het overgrote deel van het volk komt allang niet meer uit. Niet alleen importproducten, maar ook de lokale goederen, groenten, fruit, eieren en vlees worden steeds duurder. De stroomprijzen gaan deze maand ook omhoog en wat neergeteld moet worden voor brandstof, is voor velen niet te bevatten.

Het is al 12 juli en pas vanmiddag is er een gesprek met Ravaksur/vakbonden en de regering. In feite te laat om de verhoogde salarissen deze maand nog uit te kunnen betalen. Misschien zullen ambtenaren deze maand door de vingers kijken, omdat er vakantiegeld wordt uitbetaald. Over de hoogte van de loonaanpassing moet er ook nog worden gesproken, want in maart is al gezegd dat het gaat om minimaal 8%. Dus het gaat om 8% plus, zoals Ravaksur woordvoerder Armand Zunder dat verwoordt.

Suriname maakt een moeilijke tijd mee met het herstelprogramma dat met strakke monitoring van het IMF wordt uitgevoerd. Het programma drukt zwaar op de maag van het volk. Het tempo kan door velen niet worden bijgebeend. Een herstelprogramma is broodnodig, maar het kan niet worden gedragen door hangende schouders. Wat voor veel kwaad bloed zorgt, is dat terwijl anderen aan het verzuipen zijn, personen rond de regeerders worden gezegend met terreinen, banen, functies, machtsposities en onverantwoorde beloningen.

Uit missives, die goedgekeurd zijn door de Raad van Ministers, blijkt dat de ijverigste medewerkers van het land werkzaam zijn op het districtscommissariaat Marowijne Noordoost. Daar hebben medewerkers 8 extra periodieken gekregen in verband met dienstijver. Verder zijn heel wat mensen, onder wie ook vakbondsleiders, aangetrokken voor het verrichten van enkele diensten voor een jaar. De maandelijkse vergoeding varieert tussen SRD 3.500 tot SRD 10.000.


Uit missive 2272 blijkt dat Josafat Obed Kanapé op 15 december vorig jaar met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 is voorgedragen om benoemd te worden tot Beleidsadviseur 1e klasse bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling & Sport. Het Assembleelid heeft meer zegens ontvangen dan twee terreinen op Sabaku Village. Frappant is dat hij mede ondertekenaar is van een initiatiefwet om dubbele banen van Assembleeleden aan banden te leggen. De vele oneigenlijke benoemingen en voortrekkerij van familiy, friends & sponsors, zorgen voor de devaluatie van het land op alle fronten. Er wordt steeds meer azijn toegevoegd in het eten van het volk, waardoor dit niet meer te verteren is.

Nita Ramcharan
Advertenties

Sunday 04 June
Saturday 03 June
Friday 02 June