Transparantie SLM?
12 Jul 2022, 16:56
foto


Het schijnt dat transparantie per saldo een leeg begrip is voor de directie en Raad van Commissarissen (rvc) van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) tegenover passagiers die "nog" vertrouwen hadden in de operatie van de SLM. Openheid betrachten om elkaar niet te verrassen. Dit suggereert een zekere mate van integriteit. Passagiers zijn het al zat met steeds dat gezeik van de SLM.

Het is schaamteloos om na een paar dagen met een statement te komen, nadat meer dan vier vluchten op de route Amsterdam – Paramaribo v.v. zijn geannuleerd om daarna een paar oorzaken op te sommen z.a. effecten van de Covid-19 pandemie, geen eigen toestel en verhoogde brandstofprijzen etc. Is dit alles? Wordt deze over een paar dagen nog aangevuld met een hele waslijst aan 'overige' oorzaken? Of een oud bekende die weer gaat heropleven en te wel, dat misschien de interne organisatie binnen de SLM niet op een deugdelijk manier kan worden ingericht, zodat de administratieve organisatie en interne beheersing adequaat kunnen functioneren terzake om de juistheid en volledigheid van opbrengsten en kosten te kunnen vaststellen. Herkenbaar anno 2022?

Uiteindelijk is het topmanagement verantwoordelijk voor het nakomen van de aangegane verplichtingen van de SLM. Hiertoe zal het topmanagement komen tot een zekere coördinatie van mensen, kapitaal en middelen en hierover governance organiseren. Zijn de huidige directie en rvc van de SLM momenteel de sturing en beheersing over de organisatie helemaal kwijt? Zijn ze nog in control?

Wat hebben de getroffen passagiers (slachtoffers) te maken met het reorganisatieproces dat is ingezet door de huidige regering van Suriname om de SLM gezond te maken? Moet dit ten koste gaan van de passagiers die keihard hebben betaald voor hun tickets? Is het de bedoeling dat passagiers de SLM renteloos moeten voorfinancieren om later vouchers te ontvangen? Wat verstaan de directie en rvc onder het 'enorme' ongerief bij de getroffen passagiers?

Het gaat niet alleen om de betaalde ticket gelden van passagiers aan de SLM, maar meer dan dat! Sommige passagiers hebben opnieuw een ticket (duurder) gekocht bij de KLM om alsnog te kunnen afreizen naar Paramaribo of Amsterdam. Dan heb ik het niet eens over de overige kosten die men heeft moeten maken door de ontstane situatie. Voor een directie en rvc van een luchtvaartmaatschappij die de "nationale trots" uithangt moet zij niet de illusie hebben dat zij een "vissersclubje" aan het runnen zijn.

De voorzieningen die de SLM van plan is te treffen is below the belt! Niet alle passagiers willen gebruik maken van een van de 3 voorzieningen die eerder via de media is bekendgemaakt z.a. compensatie vouchers, kosteloos omboeken naar een andere datum, en/of een voucher voor de aanschafwaarde van het ticket geldig voor twee jaar.

Sommige passagiers zijn nu al redelijk bewust dat zakendoen met de SLM in de toekomst een struisvogeleffect kan hebben. Kortom, probeer een vierde voorziening toe te voegen om ten minste renteloos de ticketgelden rechtstreeks of via de reisagenten aan de getroffen passagiers giraal over te maken. Een deskundige directie of rvc is op de hoogte hoe om te gaan met de informatiebehoeften van de getroffen passagiers. Het heeft geen zin om te dollen met informatie-asymmetrie!

R. Moenna



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May