Guyana verwacht nu economische groei van 57,8%
10 Jul 2022, 18:49
foto
De Guyanese minister van Financien, Ashni Singh, tijdens een presentatie voor zakenlui uit Saudi Arabië.


Tegenover de 47,5 procent economische groei die voor Guyana in de nationale begroting voor 2022 wordt verwacht, verwacht het land nu een groei die daarboven ligt, namelijk 57,8 procent, zei minister van Financiën Ashni Singh zaterdag. De aankondiging komt zelfs op het moment dat het halfjaarlijkse rapport nog moet worden vrijgegeven, maar ook met de productie van zo'n 350.000 vaten olie per dag in het offshore-bekken van het nieuwe olieproducerende land.

Singh deed de onthullingen toen hij een bezoekende 65-koppige sterke delegatie toesprak uit de publieke en private sector van Saudi-Arabië die investeringsmogelijkheden in Guyana zoeken. In zijn begrotingstoespraak in januari 2022 bedroeg de prognose van Singh voor economische groei 47,5 procent. De Wereldbank had ook de groeiprognose van het land bijgesteld tot 49,7 procent.

Op zaterdag bevestigde Singh dat de nieuwste prognoses 57,8 procent bedroegen. Hij pochte over de olierijkdom van het land van 11 miljard vaten aan bewezen reserves en zei hij dat het land nog steeds aan het tellen is. De olierijkdom van Guyana heeft het land gemaakt tot  de snelst groeiende economie met de op twee na grootste reserves in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied en de 17e in de wereld.

"Met een opgevoerde olieproductie is Guyana de snelst groeiende economie ter wereld", zei Singh. Het wordt ondersteund door de opstart van fase 2 van de Liza Development met de komst van het Liza Unity-vaartuig voor drijvend, productie, opslag en lossen (FPSO) in oktober 2021.

De minister van Financiën vertelde de Saudische investeerders dat Guyana tegen 2029 naar verwachting de productie van één miljoen vaten olie per dag zal overschrijden.

De start van fase 2 van de Liza Development heeft de dagelijkse productie in het nieuwste olieproducerende land van Zuid-Amerika opgedreven tot boven de 300.000 vaten per dag.

Singh vestigde ook de aandacht op de sterke niet-oliesector van het land, die dit jaar naar verwachting met 7,7% zal groeien, voortbouwend op de groei van 4,6 vorig jaar. De minister van Financiën zei dat Guyana naar verwachting beter zal presteren dan de regionale en mondiale gemiddelden. Hij maakte zaterdag van de gelegenheid gebruik om een ​​reeks gebieden voor investeringen in de niet-oliesectoren van Guyana uit te stippelen.

“Onze regering heeft, zelfs in onze vroegste dagen van olieproductie, het hoogste belang gehecht aan een sterke niet-olie-economie. Ons beleid is gericht op het ontwikkelen van de traditionele pijlers van onze economie en het katalyseren van een snelgroeiende en zeer concurrerende niet-olie-economie", zei Singh.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May