DNA-leden geïnformeerd over het reparatieproces
10 Jul 2022, 12:40
foto
Armand Zunder, voorzitter Nationale Reparatie Commissie Suriname.


De voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, Armand Zunder heeft leden van De Nationale Assembleel omstandig ingelicht over het reparatieproces. Aanwezig waren vicevoorzitter Dew Sharman, Ronny Aloema, Roy Mohan, Sidik Moertabat en Rabin Parmessar. Voorzitter Marinus Bee zat in een andere meeting maar heeft de ontmoeting toch even bijgewoond.

Het doel van de meeting was volgens Zunder om een bijdrage te leveren om het vraagstuk: erkenning, excuses en herstel van de periode van slavenhandel, slavernij van de Inheemsen en Afrikanen en andere historische fouten van de ex-kolonisator op de politieke agenda van de regering en de volksvertegenwoordiging te krijgen. Ook het vraagstuk van de historische fouten die de ex-kolonisator tegen de contractarbeiders heeft verricht zijn tijdens de presentatie en in de discussieronde aan de orde geweest.

Zunder stelde onder meer: "Het is inmiddels duidelijk dat sedert 2001 de materie rond slavenhandel en slavernij en genoegdoening voor deze verschrikkelijke tijd in onze geschiedenis zowel internationaal als regionaal regelmatig aan de orde is. Sedert 2019 lopen er onder andere in Nederland steeds meer onderzoeken, die aanleiding zijn voor spijt, diepe spijt, berouw, diepe berouw, schande en dit jaar ook excuses. De Nederlandsche Bank heeft op 1 juli 2022 het voortouw genomen om te starten met een bescheiden programma voor herstel".

Het werd dus de grootste noodzaak om eindelijk ook de volksvertegenwoordiging in te lichten over de stand van zaken van het mondiale, regionale en het lokale reparatieproces. De presentatie is door de aanwezige leden goed ontvangen en zij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om talrijke vragen te stellen, opmerkingen te maken en voorstellen te doen over het verdere verloop van het reparatieproces in ons land.

De wil is door diverse parlementariërs uitgesproken om te werken aan de totstandkoming van een initiatiefwet waarin uiteenlopende elementen van het vraagstuk van erkenning, excuses en herstel van het vraagstuk van slavenhandel, slavernij en andere koloniale misdaden zijn opgenomen. Zo stelde de vicevoorzitter van DNA dat de vaste Commissie Mensenrechten als trekker van de Initiatiefwet zal optreden.
  
Partijen hebben afgesproken op korte termijn verdere stappen te zetten in het proces om te komen tot de initiatiefwet. Zunder heeft inmiddels al stappen ondernomen naar het onderzoeksteam van de University of the West Indies vanwege haar onderzoekervaring op dit vlak en met het Jamaicaanse parlementslid Mike Henry die in het Jamaicaanse parlement de trekker  is geweest van de wetgeving op dit specialistische gebied.

Het ondersteuningsteam van Zunder bij DNA bestond uit de dames E. Waterberg, A. Jozefzoon, S Kotino en de heren F. Main, A. Treu en R. Refurm.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May