President bezoekt 'Braziliaanse Dag' bij International Mall
10 Jul 2022, 00:00
foto
De Braziliaanse Dag bij de International Mall of Suriname is goed bezocht. In aanloop naar de opening worden verschillende activiteiten gehouden. (Foto's: René Gompers)


De eerste ‘Braziliaanse Dag’ bij de International Mall of Suriname (IMS), is in volle gang. President Chan Santokhi is in de vooravond aanwezig geweest. Hij merkte op dat de dag 'terecht' is en benadrukt dat er een hechte relatie tussen Suriname en Brazilië bestaat. Suriname wil runderen afnemen van de zuiderburen. En zij zijn voornemens te investeren in soya en mais die op Surinaamse bodem gaan groeien. De Brazilianen willen ook geld stoppen in het produceren van veevoer en het op grote schaal kweken van de Tambaqui vis.

Het is reuzegezellig bij IMS aan de Ringweg Zuid, op het deel van de parkeerplaats dat voor de 'Braziliaanse dag' is bestemd. Jong en oud zijn op de been. Er zijn ook een aantal stands waar typische Braziliaanse producten aan de man worden gebracht zoals podosiri, maaltijden maar ook schoonheidsartikelen en bijouterieën. De verkoop loopt heel goed. Bij andere stands kan het publiek terecht voor informatie over Brazilië; men mag zich ook inschrijven om het Portugees te leren. Verschillende optredens houden het publiek bezig. Soms gaan de mensen helemaal uit hun dak.  

Buiten ‘Brazilië’ zijn er nog meer activiteiten. De mascotte van Chuck E. Cheese maakt zijn rondes. Kinderen en volwassenen gaan graag met de ‘muis’ op de foto. Op een andere plek  bij ‘kleine Curaçao’ kunnen kinderen zich uitleven; ze mogen rijden op cartoonfiguren zoals Chase uit Paw Patrol. De veiligheidsmensen hebben hun handen vol bij de ingang. Er komen steeds meer mensen op het evenement af maar er is maar zoveel ‘parking' nog beschikbaar. Af en toe ontstaat er een opstopping langs de weg.

Soenildat Kalloe, eigenaar en president-commissaris van IMS, is zichtbaar ingenomen. “We hebben nog wat activiteiten op programma, voordat de mall opengaat,” deelt hij mee. “Brasilian Day is de eerste. Het is bedoeld om de culturen dichter bij elkaar te brengen, meer ontwikkeling. Zo kunnen we meer leren van elkaar, van Brazilië, hun producties, hun sectoren. Hoe meer we van ze weten, hoe beter het voor ons is.” Santokhi merkt op dat “regeringen moeten faciliteren, ondersteunen en particulieren moeten daarop inspelen.” 

President Chan Santokhi in de Mingle cocktailbar.

Het staatshoofd deelt mee dat sinds het bezoek van ambtgenoot Jair Bolsonaro er hard gewerkt wordt om aan enkele plannen gestalte te geven. “Er zijn op dit moment Surinaamse en Braziliaanse bedrijven die met met elkaar praten over het telen van mais en soya, en het opzetten van een veevoerfabriek.” Deze ondernemingen zullen in Suriname opgezet worden. De president geeft aan dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij al enkele lappen grond op het oog heeft en onderzoekt of ze geschikt zijn  voor de teelt van  mais en soya. Een Braziliaans bedrijf wil hier ook de Tambaqui vis komen kweken. De vis is zeer gewild bij de Brazilianen.

“Ik denk dat we de goede kant opgaan met de samenwerking,” vervolgt Santokhi. “Terecht, je moet een Brasilian Day hebben. Om aan te geven dat het bijzonder belangrijk is om heel goed met je buren te werken.” Santokhi merkt op dat hij niet bij de opening van de cocktail bar kon zijn. Er waren andere prioriteiten want grote delen van het land waren onderwater.  “De mall wordt een keertje geopend, dan ben ik daar,” kondigt hij aan. “Het gaat nu al op de agenda. Ik ga het openen. Maar vandaag ben ik hier voor een belangrijke dag.”  Het feest van de Braziliaanse Dag duurt  tot 2 uur in de ochtend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May