Elon Musk trekt zich terug US$ 44 miljard Twitter-deal
09 Jul 2022, 18:48
foto
Elon Musk, naar verluidt de rijkste man ter wereld, wil uit de Twitter-deal van US$ 44 miljard stappen. (Getty Images)


Elon Musk wil een einde maken aan zijn bod van US$ 44 miljard om Twitter te kopen, wegens meerdere schendingen van de overeenkomst. De aankondiging is de nieuwste wending in een langlopende saga nadat 's werelds rijkste persoon in april besloot om Twitter te kopen.

Musk zei dat hij zich had teruggetrokken omdat Twitter onvoldoende informatie gaf over het aantal spam- en nepaccounts. Twitter zegt van plan te zijn juridische stappen te ondernemen om de overeenkomst af te dwingen.

"Het Twitter-bestuur is vastbesloten om de transactie te sluiten op basis van de prijs en voorwaarden die met Musk zijn overeengekomen", schreef Twitter-voorzitter Bret Taylor in een tweet, waarmee een mogelijk lange en langdurige juridische strijd tussen de twee partijen is ontstaan.

De oorspronkelijke fusieovereenkomst omvat een opsplitsingsvergoeding van US$ 1 miljard.

Geschil over nepaccounts
In mei zei Musk dat de deal "tijdelijk on hold" was, omdat hij wachtte op gegevens over het aantal nep- en spamaccounts op Twitter. De miljardair had om bewijs gevraagd ter ondersteuning van de bewering van het bedrijf dat spam- en botaccounts minder dan 5% van het totale aantal gebruikers uitmaken.

In een brief die is ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, zei de advocaat van Musk dat Twitter had gefaald of geweigerd om deze informatie te verstrekken. "Soms heeft Twitter de verzoeken van Musk genegeerd, soms heeft het ze afgewezen om redenen die onterecht lijken, en soms heeft het beweerd hieraan te voldoen terwijl het Musk onvolledige of onbruikbare informatie gaf", staat in de brief.

Spamaccounts zijn ontworpen om informatie onder grote aantallen mensen te verspreiden en de manier waarop ze met het platform omgaan te manipuleren. Twitter zei donderdag dat het elke dag ongeveer 1 miljoen van dergelijke accounts verwijdert. Musk vindt dat spam- of botaccounts 20% of meer van Twitter-gebruikers kunnen uitmaken.

Aandelen in Twitter daalden met 7% in de uitgebreide handel na de aankondiging.

Musk, naar verluidt de rijkste persoon ter wereld, is de oprichter van raketbedrijf SpaceX en CEO van het elektrisch autobedrijf Tesla.

Hij omschreef zichzelf als een persoon met 'absolute vrijheid van meningsuiting', hij had beloofd de regels voor inhoudsmoderatie van Twitter te versoepelen zodra het bedrijf in zijn eigendom was. Hij heeft lang kritiek geuit op het verbod op sommige accounts door Twitter, zoals dat van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump.

Hij heeft ook opgeroepen tot meer transparantie over hoe het platform tweets aan gebruikers presenteert, een systeem waarmee sommigen nu kunnen worden gepromoot en een breder publiek kunnen krijgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May