Brazilië: Drie dagen rouw om dood Japanse Abe
08 Jul 2022, 16:38
foto
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (l) schudt de hand van de Japanse premier Shinzo Abe voorafgaand aan hun bilaterale ontmoeting tijdens de tweede dag van de G20-top in Osaka, Japan op 29 juni 2019. (Archieffoto Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vandaag, vrijdag, zijn "verontwaardiging en verdriet" geuit over de moord op de Japanse voormalige premier Shinzo Abe. Hij heeft hij drie dagen van nationale rouw aangekondigd in Brazilië.

Abe, de langst dienende leider van Japan, is vanmorgen overleden nadat hij was neergeschoten tijdens zijn campagne voor parlementsverkiezingen in de westelijke stad Nara.

Bolsonaro noemde Abe (67) "een briljante leider en een goede vriend van Brazilië", terwijl hij een foto met hem op Twitter deelde en erop aandrong dat "zo'n ongerechtvaardigde wreedheid" zwaar zou moeten worden gestraft.

De Braziliaanse president ontmoette Abe meerdere keren toen hij maanden na zijn aantreden in 2019 een G-20-top in Osaka bijwoonde en later dat jaar terugreisde naar Japan voor een officieel bezoek. "We staan achter Japan", zei Bolsonaro.

Brazilië is de thuisbasis van 's werelds grootste Japanse bevolking buiten Japan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May