Digicel levert vernieuwde Hendrikschool op; nog meer nodig
08 Jul 2022, 00:56
foto
President Chan Santokhi en onderwijsminister Marie Levens in een van de vernieuwde lokalen van de Hendrikschool.


Blije leerlingen en leerkrachten wanneer ze eindelijk hun ‘nieuwe’ klassen kunnen betreden. Donderdag zijn twee gerenoveerde gebouwen die door Digicel voor US$ 150.000 zijn bekostigd, opgeleverd en in gebruik genomen. Er is nog meer reden voor blijdschap; de school krijgt van Digicel ook nog 10 computers en twee jaren lang gratis internet én US$ 10.000. De leerlingen, leerkrachten, president Chan Santokhi en onderwijsminister Marie Levens, zijn Digicel heel dankbaar.

Er is drie maanden lang gewerkt om twee vervallen gebouwen en het vooraanzicht van de school aan te pakken. Digicel voelde zich geroepen om iets te doen voor de Hendrikschool, die net tegenover het Digicel hoofdkantoor -overigens ook in een historisch gebouw- staat. De Hendrikschool is ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. De school heeft een aantal grote Surinamers voortgebracht, haalt menig spreker aan. Enkele klinkende namen zijn ex-president Johan Ferrier, Erwin de Vries, Jagernath Lachmon, Jnan Adhin, Ninon Brunings, dokter Sophie Redmond, Marcel Meyer, maar ook de huidige onderwijsminister.

Santokhi merkt op dat ook hij ingeschreven was op de Hendrikschool. Maar er was juist een muloschool met hetzelfde onderwijssysteem in Wanica opgezet die hij dan doorlopen heeft. Levens en Santokhi drukken de leerlingen op het hart  om te excelleren. “Kijk wat ik geworden ben,” haalt Santokhi aan. “Kijk hoeveel andere leerlingen van de Hendrikschool president, Assembleevoorzitters en minister, hoge autoriteiten, zijn geworden. Vandaag bent u hier, dus de toekomstige president van het land, Assembleevoorzitter, ministers, CEO’s van bedrijven, business leaders van oil and gas, zijn jullie.  Maak je klaar voor die verantwoordelijkheid.” Santokhi hoopt dat meer bedrijven het voorbeeld van Digicel zullen volgen.

De leerlingen bedanken Digicel CEO Deonarine Gopaul en aandeelhouder Mitchel Tjin A Djie.

Voor het telecombedrijf is dit het grootste project dit jaar, geeft Eugenie Haynes van Digicel aan. “Wij hebben laatst voor Huize Emma via een cook-out SRD 35.000 opgehaald. We doen het heel jaar door community projecten.” Er moet nog meer gedaan worden op de Hendrikschool, merkt Haynes op. Zo moeten bijvoorbeeld de gymruimte helemaal vernieuwd worden en nog een paar gebouwen worden gerenoveerd. Er is daar op dit moment niet genoeg geld voor. “We gaan de school adviseren hoe zij geld kan ophalen om dat alsnog voor mekaar te krijgen. Het maakt niet uit wie wil helpen financieren, iemand moet het doen, want het is voor de school, voor de kinderen, voor de gemeenschap.”  

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May