ILO-missie helpt bij hervorming sociaal zekerheidsstelsel
08 Jul 2022, 12:32
foto
Vlnr: Arthur van Meerendonk (ILO Consulent), Ariel Pino (Social Protection and OSH Specialist), Rowan Noredjo (Inspecteur-generaal Arbeidsinspectie), Glenn Piroe (Onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken en voorzitter van de Monitoringscommissie DWCP SU II), Naomi Esajas-Friperson (Onderdirecteur Arbeidsmarkt), Meena Kandhai- Ramai (Hoofd Bureau Minister).


Een missie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is momenteel gast van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J). De missie die van 5 tot 9 juli in het land is, zal technische hulp geven bij de hervorming van het sociaal zekerheidsstelsel. Er zal een Social Protection Perfomance and Expenditure Review (SPER) worden gedaan, als voortvloeisel van het tweede Decent Work Country Programme voor Suriname (DWCP SU ll) dat nu in uitvoering is.

Het DWCP SU II en maatregelen met betrekking tot het sociale zekerheidsstelsel zijn opgenomen in het in november 2021 gesloten Tripartiet Akkoord tussen de regering, het bedrijfsleven en de vakbeweging. De missie is officieel gestart met de evaluatie en hervorming van het huidige stelsel van sociale zekerheid. Hiertoe worden stakeholders geconsulteerd en door trainingen op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen op dit vlak.

Onder de stakeholders behoren de relevante ministeries en de verschillende organisaties die op het gebied van sociale zekerheid actief zijn zoals fondsen en raden, geeft de Communicatie Unit van AW&J aan. De directie van het ministerie, onder leiding van Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken en voorzitter van de Monitoringscommissie DWCP SU II, heeft de missie ontvangen.

De hervorming van het stelsel moet volgens Piroe zekerheid verschaffen aan onder andere werknemers met hun gezinnen in duurzame sociale voorzieningen en sociale verzekeringen. Het stelsel moet bovenal in staat zijn om plotselinge, heftige veranderingen en schokken in de economie op te vangen. Piroe zegt dat er voorbereidingen worden getroffen voor de toetreding van Suriname tot de Social Security Convention 1952 (No. 102) die minimum standaarden voorschrijft op het vlak van sociale zekerheid. Deze conventie geeft richtlijnen over minimumnormen voor sociale voorzieningen en sociale verzekeringen, zoals medische zorg, pensioenen, ouderdomszorg, arbeidsongeschiktheid, zwangerschap en bevalling, invaliditeit, nabestaandenzorg en werkloosheid.

De ILO-missie bestaat uit Ariel Pino (Social Protection and OSH Specialist) en Arthur van Meerendonk (ILO- Consulent). Zij benadrukten dat onderlinge communicatie en informatie-uitwisseling tussen stakeholders alsook dataverzameling, voorwaarden zullen zijn om een goed overzicht te krijgen van het huidige sociaal zekerheidsstelsel, om van daaruit een traject uit te zetten naar de gewenste hervorming. Zij zeggen ook dat er behoefte is aan het aantrekken van een nationale managementconsultant die de uitvoering van de hervorming moet trekken en aansturen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May