Caricomleiders moeten woorden omzetten in daden
04 Jul, 14:17
foto
'Krin a Pasi' moet de weg vrij maken naar succes van de 43e Caricom staatshoofden vergadering.


Er is heel veel dat in de Caricom beter of veranderd moet worden om uit de verschillende crises die de regio teisteren, het hoofd te bieden of te overwinnen. Een betere samenwerking, zelfvoorzienend zijn, beter bewapend zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering. Deze onderwerpen waren de rode draad door de rij van toespraken bij de opening van 43e Caricom Staatshoofden Conferentie. Caricomvoorzitter, president Chan Santokhi, wil dat aan het eind van de driedaagse conferentie, concrete afspraken zijn gemaakt.

Hij heeft ook de 'lifetime achievement' award uitgereikt aan drie burgers voor hun uitzonderlijke bijdragen aan de Caricom en de wereld. Cricketspeler Vivian Richards en oud secretaris-generaal van de Caricom Irwin LaRocque hebben de waardering persoonlijk in ontvangst genomen en Billie Miller, een gevierde advocaat en politica was virtueel aanwezig.

Het geheel in de Assuria Hermitage High Rise was artistiek, godsdienstig en cultureel opgeluisterd. De Ala Kondre groep -een muzikale vertegenwoordiging van de grootste bevolkingsgroepen- heeft een goede beurt gemaakt. Robbert Bipat, voorzitter van de Inter Religieuze Raad in Suriname (IRIS) heeft met een universeel gebed om succes verzocht aan de goden. Woordkunstenaar Zulile Blinker heeft aangegeven dat de "struggle" nog steeds gaande is en dat "wij niet alleen zijn" - fysiek en spiritueel - om er door te komen.

Met 'Krin a Pasi', het laatste optreden van de Ala Kondre groep, is getracht om zoveel mogelijk de "weg vrij te maken naar succes" op de Staatshoofden vergadering. Succes is zeker nodig blijkt uit de toespraken van de rij sprekers. Ze hebben de meest knellende vraagstukken genoemd, zaken die dringend moeten worden aangepakt.

De Covidpandemie had al ernstige zwakheden blootgelegd en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne maakt het leven in de Caricom elke dag moeilijker. Het Caribisch gebied is bijvoorbeeld sterk afhankelijk van medicijnen, energie, brandstof en graan uit westerse landen. Was de import door de Covidpandemie gestremd, de oorlog knijpt het nog meer dicht. De Caricom-leiders vrezen voor toenemende tekorten. Sommige lidlanden moeten nu al om de zoveel tijd vergaderen over de broodprijs.

Daarnaast wordt de regio zwaar bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. De eilanden zijn nu juist de inkomsten uit de toerisme sector aan het opbouwen. Enkele sprekers richtten zich op een sterkere democratie, garantie van veiligheid, een verbetering van het personen- en goederenverkeer tussen de lidlanden en een goed jeugdbeleid. Opgemerkt is dat 60 procent van de Caricom-bevolking nog geen 30 jaar is. De Caricomleiders willen niet dat het bij praten blijft; veel punten zijn vaker aangehaald, maar er is desondanks weinig of niets aan ze aangedaan.

De nieuwe Caricom-voorzitter Santokhi had voor de conferentie begonnen was al aangekondigd wat hij wil; concrete afspraken, strategieën die direct kunnen worden uitgevoerd, tastbare resultaten. "We have spoken enough, it’s time for action," benadrukte hij bij de opening. Hij heeft ook vaker uitgelegd op welke manieren de Caricom zichzelf gaat kunnen voorzien van voedsel, energie en brandstof. Of de 43e vergadering van Staatshoofden gaat resulteren in een gezamenlijk plan of strategie die de Caricom sterker gaat maken, zal morgenavond blijken op de persconferentie ter afsluiting van de top.
Advertenties

Wednesday 17 August
Tuesday 16 August
Monday 15 August