Maxar: 'Russische' schepen vervoeren Oekraïense graan naar Syrië
17 Jun 2022, 14:25
foto
Tarwehalmen in een veld nabij het dorp Hrebeni in de regio Kiev, Oekraïne. (Foto: Reuters)


Schepen onder Russische vlag hebben graan vervoerd dat vorig seizoen in Oekraïne is geoogst en naar Syrië is getransporteerd, zei het Amerikaanse satellietbeeldbedrijf Maxar, donderdag. Maxar's foto's toonden twee onder Russische vlag varende bulkcarrierschepen die in mei in de door Rusland gecontroleerde Krim-haven Sebastopol waren aangemeerd en werden geladen met graan, aldus het bedrijf.

Dagen later verzamelden Maxar-satellieten beelden van dezelfde schepen die in Syrië waren aangemeerd, met hun luiken open, terwijl semi-vrachtwagens in een rij klaar stonden om het graan te transporteren, zei Maxar. Syrië en Rusland zijn trouwe bondgenoten.

Het bedrijf zei dat een ander beeld van juni ook een ander schip laat zien dat wordt geladen met graan in Sebastopol.

Oekraïne heeft Rusland beschuldigd van het stelen van graan uit de gebieden die de Russische troepen bezetten sinds de invasie eind februari begon. De oorlog dreigt ernstige voedseltekorten te veroorzaken, aangezien Rusland en Oekraïne goed zijn voor ongeveer 29% van de wereldwijde tarwe-export.

Oekraïne is een van 's werelds grootste graanexporteurs en westerse landen hebben Rusland ervan beschuldigd het risico op wereldwijde hongersnood te creëren door de Oekraïense zeehavens aan de Zwarte Zee te sluiten. Op 8 juni zei het plaatsvervangend hoofd van de Oekraïense landbouwproducentenvakbond UAC dat Rusland ongeveer 600.000 ton graan uit bezet gebied heeft gestolen en een deel ervan heeft geëxporteerd.

Rusland noemt zijn actie in Oekraïne een "speciale militaire operatie" en beweert dat het doel was om zijn buurland te ontwapenen en te "denazificeren". Het Westen en Oekraïne zeggen dat dit een voorwendsel is voor niet-uitgelokte agressie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May