Brazilië: Verdachte bekent neerschieten journalist en inheemse expert
16 Jun 2022, 08:38
foto
Federale politieagenten droegen tassen met menselijke resten nadat een van de verdachten, Amarildo, de lokale autoriteiten de locatie van de lijken had gewezen. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse politie zegt dat een verdachte heeft bekend dat hij de vermiste Britse journalist Dom Phillips en inheemse expert Bruno Pereira heeft neergeschoten. Rechercheur Eduardo Fontes zei dat de man, Amarildo da Costa de Oliveira, onderzoekers meenam naar een plek waar menselijke resten werden opgegraven.

Hij zei dat de politie zou samenwerken met Interpol om de identiteit van de lichamen te bevestigen. Phillips (57) en Pereira (41) verdwenen op 5 juni in een afgelegen deel van het Amazone-regenwoud.

Twee verdachten, de broers Amarildo en Oseney da Costa de Oliveira, zijn aangehouden in verband met de zaak.

Rechercheur Fontes vertelde journalisten dat de "eerste verdachte" - Amarildo - "in detail de misdaad had verteld die was gepleegd en de plaats had aangegeven waar hij de lichamen had begraven". Zijn broer ontkent elke betrokkenheid.

De politie zei te verwachten dat er nog meer arrestaties zullen volgen, terwijl het motief voor de moorden wordt onderzocht.

De vrouw van Phillips, Alessandra Sampaio, zei in een verklaring: "Hoewel we nog steeds wachten op definitieve bevestigingen, maakt deze tragische afloop een einde aan de angst van het niet weten waar Dom en Bruno zich bevinden. Nu kunnen we ze naar huis brengen en met liefde afscheid nemen".

"Vandaag beginnen we ook aan onze zoektocht naar gerechtigheid. Ik hoop dat de onderzoeken alle mogelijkheden uitputten en zo snel mogelijk definitieve antwoorden geven op alle relevante details."

Ze sprak haar dank uit aan iedereen die betrokken was bij de zoektocht naar haar man en Pereira, "vooral de inheemse volkeren en Univaja".

Univaja, de inheemse vereniging van de regio, was de eerste die de autoriteiten waarschuwde toen het paar vermist werd. De groep sprak zijn "diepe droefheid" uit na de persconferentie.

Het zei over de dood van de mannen: "Univaja begrijpt dat hun moord een politieke misdaad is, ze waren allebei mensenrechtenverdedigers en stierven terwijl ze werk deden om voor ons inheemse mensen uit Vale do Javari te zorgen."

De Brit Phillips, uit Wirral in Merseyside, woonde al meer dan tien jaar in Brazilië en leverde lange tijd bijdragen aan de krant The Guardian. Hij werkte aan een boek over de Amazone.

Pereira, een Braziliaan die met verlof was van zijn post bij Funai, de dienst voor inheemse zaken van de regering, was een expert op het gebied van geïsoleerde stammen.

Dagen voordat Phillips en Pereira vermist raakten, zeggen inheemse groepen dat de  werd bedreigd omdat hij campagne voerde tegen illegale visserij in het gebied.

Sommige van hun bezittingen, waaronder kleding en een laptop, werden zondag gevonden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May