Brazilië: Politie arresteert tweede verdachte voor vermiste journalist
15 Jun 2022, 12:45
foto
Politieagenten dragen in beslag genomen materiaal tijdens een zoekactie naar de Britse journalist Dom Phillips en inheemse expert Bruno Pereira, die sinds 5 juni zijn vermist terwijl ze verslag uitbrachten in een afgelegen deel van het Amazone-regenwoud, vlakbij de grens met Peru, in Atalaia do Norte, in de deelstaat Amazonas, Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse politie heeft dinsdag een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de verdwijning van de Britse journalist Dom Phillips en inheemse expert Bruno Pereira in het Amazone-regenwoud in het westen van Brazilië. Oseney da Costa de Oliveira (41), ook bekend als "Dos Santos", stond onder tijdelijke arrestatie op verdenking dat hij betrokken was bij de zaak met zijn broer Amarildo da Costa de Oliveira, die vorige week werd gearresteerd, zei de federale politie in een verklaring.

Amarildo, bekend als 'Pelado', werd vorige week gearresteerd in het rivierdorp Sao Gabriel, waar de twee mannen voor het laatst werden gezien op 5 juni. De politie keerde daar dinsdag terug en nam wat munitie en een riem in beslag, aldus de verklaring. Beide verdachten worden vastgehouden op het politiebureau in Atalaia do Norte, de dichtstbijzijnde stad, waar de tweede man werd gearresteerd.

Alex Perez, een politie-onderzoeker, vertelde verslaggevers dat Oseney was gearresteerd "op verdenking van moord op basis van getuigenverklaringen die de twee verdachten op de vermeende plaats van het misdrijf hadden geplaatst".

Advocaten en familie van Amarildo hebben ontkend dat hij een rol heeft gespeeld bij de verdwijning van de mannen.

De zoektocht naar Phillips en Pereira nadert het einde, omdat het gebied dat nog moet worden doorzocht, steeds kleiner wordt, volgens een woordvoerder van de inheemse groep Univaja, die non-stop naar de mannen zoekt.

Eliesio Marubo, een advocaat van Univaja, zei dat inheemse zoekers de autoriteiten getipt hadden nadat ze sporen van de mannen in het gebied hadden ontdekt, wat hielp om gericht te zoeken. "We begrijpen dat we richting het einde gaan. Het zoekgebied is verder verkleind", zei Marubo maandag laat.

Pereira, een voormalig hoofd van geïsoleerde en onlangs gecontacteerde stammen bij Funai, het bureau voor inheemse zaken van de regering, was op onderzoeksreis met Phillips, een freelance verslaggever die heeft geschreven voor de Guardian en de Washington Post en werkte aan een boek over de Amazone.

Ze bevonden zich in het afgelegen junglegebied nabij de grens met Colombia en Peru, waar 's werelds grootste aantal ongecontacteerde inheemse volkeren leven. De regio heeft cocaïnesmokkelbendes gelokt, evenals illegale houthakkers, mijnwerkers en jagers.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May