Brazilië: Zoektocht journalist en inheemse gids nadert einde
15 Jun 2022, 02:58
foto
De federale politie arriveert in de haven tijdens de zoekactie naar de Britse journalist Dom Phillips en de inheemse expert Bruno Pereira, die vermist werden terwijl ze verslag uitbrachten in een afgelegen deel van het Amazone-regenwoud, vlakbij de grens met Peru, in Atalaia do Norte, in de Braziliaanse deelstaat Amazonas. (Foto: Reuters)


De zoektocht naar de vermiste Britse journalist Dom Phillips en inheemse expert Bruno Pereira in het Amazone-regenwoud van Brazilië naderde dinsdag het einde toen het gebied dat nog moest worden doorzocht steeds kleiner werd, zei een woordvoerder van de inheemse groep Univaja. Phillips en Pereira zijn meer dan een week geleden vermist op een afgelegen stuk van de Itacoai-rivier in het uiterste westen van Brazilië, vlakbij de grens met Colombia en Peru.

Eliesio Marubo, een advocaat van Univaja, zei dat inheemse zoekers de autoriteiten getipt hadden nadat ze sporen van de mannen in het gebied hadden ontdekt, wat hielp om gericht te zoeken.

"We begrijpen dat we richting het einde gaan. Het zoekgebied is verder verkleind", zei Marubo maandag laat.

De politie zei zondag dat zoekers bezittingen van de twee mannen hadden gevonden in een kreek bij de rivier in de buurt van waar ze voor het laatst waren gezien op 5 juni.

Een getuige van Reuters merkte dinsdag op dat de autoriteiten een groter kanaal hadden geopend die leidde naar de kreek waar de bezittingen werden gevonden, waardoor grotere boten toegang konden krijgen om de zoektocht uit te breiden.

In een brief gericht aan de familie Phillips, gezien door Reuters, verontschuldigde de Braziliaanse ambassadeur in Londen zich dinsdag voor het doorgeven van onjuiste informatie dat er lichamen waren gevonden. Informatie ontvangen van onderzoeksfunctionarissen in Brazilië misleidde de ambassade, schreef ambassadeur Fred Arruda, eraan toevoegend: "Mijn oprechte excuses."

De Braziliaanse federale politie zei te verwachten de forensische analyse van een bloedmonster dat werd verzameld uit de boot van een man die verdacht wordt van een mogelijke rol in de zaak, deze week af te ronden.

De politieverklaring van zondag zei dat de bezittingen van de vermiste mannen die werden teruggevonden een identiteitskaart van Pereira bevatten. Een brandweerman van een zoekteam vertelde verslaggevers over een rugzak met kleding en een laptop die waren vastgebonden aan een half verzonken boomstam.

Pereira, voormalig hoofd van geïsoleerde en onlangs gecontacteerde stammen bij Funai, het bureau voor inheemse zaken van de regering, was op onderzoeksreis met Phillips, een freelance verslaggever die heeft geschreven voor de Guardian en de Washington Post en die werkte aan een boek over de Amazone.

Ze bevonden zich in het afgelegen junglegebied waar 's werelds grootste aantal ongecontacteerde inheemse volkeren leven. De wetteloze regio heeft cocaïnesmokkelbendes gelokt, evenals illegale houthakkers, mijnwerkers en jagers.

Het nieuws over de verdwijning van het paar weergalmde wereldwijd, met mensenrechtenorganisaties, milieuactivisten en pleitbezorgers van de vrije pers die de Braziliaanse president Jair Bolsonaro aanspoorden om de zoektocht op te voeren.

Inheemse demonstranten, die spandoeken droegen met de gezichten van de twee mannen, liepen dinsdag naar het Braziliaanse ministerie van Justitie in de hoofdstad Brasilia om gerechtigheid en antwoorden te eisen. Het personeel van Funai ging een dag in staking om meer veiligheid te eisen voor inheemse experts die in het veld werken.

Bolsonaro, die ooit moeilijke vragen kreeg van Phillips tijdens een persconferentie over de verzwakking van de handhaving van de milieuwetgeving, zei vorige week dat de twee mannen "op een avontuur waren dat niet wordt aanbevolen". Hij speculeerde dat ze geëxecuteerd hadden kunnen worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May