Onderwijs kampt met gebrek aan geld en kader
02 Sep 2011, 22:00
foto


Geld en kader zijn de twee grootste problemen waarmee het onderwijs te kampen heeft. De Nationale Assemblee is bereid om meer middelen vrij te maken via een aanvullende begroting. Nu gaat 6% van de begroting naar onderwijs. Minister Raymond Sapoen van Onderwijs en Volksontwikkeling vindt dit laag. Hij kreeg ondersteuning van Carl Breeveld (DOE) en Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur.

De Nationale Assemblee boog zich donderdagavond langdurig over de onderwijsresultaten. Iedereen is het erover eens dat er drastische veranderingen moeten komen. Marinus Bee, Diana Pokie, Hugo Jabini en Ronny Asabina vroegen extra aandacht voor het onderwijs in het binnenland. Daar zijn er ook te grote klassen en gebrek goed opgeleide leerkrachten. Ook huisvesting voor leerkrachten, nutsvoorzieningen en Internet zijn aan de orde gesteld.

Geld nodig
Somohardjo merkte op dat er veel plannen zijn voor het onderwijs. "Maar zonder geld kan niks gerealiseerd worden. Er moeten eerst middelen worden vrijgemaakt", aldus de politicus. Breeveld benadrukte dat 20% van de staatsbegroting voor het onderwijs moet worden gereserveerd. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei dat de ondersteuning gegeven zal worden. André Misiekaba stelde voor om een onderwijsfonds te creëren maken, waarbij geld gegenereerd zal worden voor aanpak van de problemen. Hij kan de mijnbouwsector een bijdrage in leveren.

Management
Verschillende sprekers wezen op het probleem van kader in het onderwijs. Rabin Parmessar zei dat een team van deskundigen op het ministerie moet komen. Ook Asabina benadrukte dit probleem. Tot op de universiteit is dit merkbaar, want er vindt geen onderzoek plaats. Chandrikapersad Santokhi wees erop dat er tientallen rapporten liggen op het ministerie. Als de 'task force' ingesteld door president Desi Bouterse alle papierwerk zou bestuderen, dan zouden 99% van de problemen al in kaart gebracht zijn. Ook Misiekaba is deze mening toegedaan.

Minister Sapoen onderschrijft dat het ministerie uitgehold is. Hij wil het voorstel van versterken van het management zeker overnemen. De afdelingen inspectie, curriculum, examenbureau en begeleiding hebben dringende versterking nodig. Verder was iedereen het met elkaar eens dat het basisonderwijs alle prioriteit moet krijgen. Het komende schooljaar moeten de verbeteringen te zien zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May