Brazilië: Kleding vermiste inheemse expert gevonden
13 Jun 2022, 06:49
foto
Familieleden van de vrouw van de Britse journalist Dom Phillips houden plakkaten vast tijdens een protest. Dom Phillips en zijn gids, de inheemse expert Bruno Pereira, zijn vermist in het Amazonewoud. (Foto: Reuters)


Zoekteams in het Amazone -regenwoud van Brazilië hebben zondag gezegd dat ze kleding hebben gevonden van de inheemse expert Bruno Pereira, die samen reisde met de Britse journalist Dom Phillips toen de twee een week geleden vermist werden.

Elizeu Mayaruna, die werkt voor het inheemse bureau Funai, vertelde Reuters dat hij, terwijl hij zaterdag het bos langs de Itacoai-rivier doorzocht, kleding, een zeil en een fles motorolie vond. Mayaruna en twee andere leden van een inheems zoekteam bekend met Pereira, een voormalige Funai -functionaris, zeiden dat ze een shirt en broek herkenden die van hem waren.

Getuigen zeiden dat ze Pereira en Phillips zagen, een freelance verslaggever die heeft geschreven voor The Guardian en de Washington Post, die afgelopen zondag door die rivier reisden.

De twee mannen waren op een rapportage-reis in het afgelegen jungle-gebied nabij de grens met Peru en Colombia, waar 's werelds grootste aantal niet -gecontacte inheemse mensen wonen. De wilde en wetteloze regio heeft cocaïne-smokkelbendes gelokt, samen met illegale houthakkers, mijnwerkers en jagers.

Het nieuws over de verdwijning van het paar heeft wereldwijd de aandacht opgeëist, met Braziliaanse iconen van de legendarische voetbalicoon Pele tot zanger Caetano Veloso die zich bij politici, milieuactivisten en mensenrechtenactivisten aansloot bij het aandringen op president Jair Bolsonaro, om de zoektocht te intensiveren.

Getuigen van Reuters zagen het stuk van de rivieroever waar Mayaruna de kleding heeft gevonden. De politie zetten het gebied zondagochtend af terwijl onderzoekers het gebied doorzochten, met een half dozijn boten die de politie, soldaten en brandweerlieden heen en weer vervoerde.

Duikers ontdekten ook op zondagmiddag een grote, zwarte equinox-merk rugzak met boeken, een laptop en kleding erin, volgens een bericht van de krant O Estado de S.Paulo, dat een woordvoerder van de Amazonas State Firefighter citeerde.

Het perskantoor, de federale politie en de staatsbrandweerlieden, hebben nog niet gereageerd op vragen over de ontdekking van een rugzak en kleding gekoppeld aan de vermiste mannen.

Detectives van de staatspolitie die bij het onderzoek betrokken zijn, hebben Reuters verteld dat ze zich richten op stropers en illegale vissers in het gebied, die vaak botsten met Pereira terwijl hij inheemse patrouilles van het lokale reservaat organiseerde.

De politie heeft één visser gearresteerd, Amarildo da Costa, bekend als 'pelado', op een aanklacht van wapen. De man is in hechtenis, terwijl de politie onderzoekt of hij betrokken is bij de verdwijning van de mannen.

De advocaten en het gezin van Costa hebben gezegd dat hij legaal op de rivier viste en ontkenden dat hij enige rol had in de verdwijning van de mannen.

Ongeveer 150 soldaten waren ingezet via rivierboten, om te zoeken naar de vermiste mannen en de lokale bevolking te interviewen. Ze sloten zich aan bij inheemse zoekteams die al een week op zoek zijn naar het paar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May